Банкеръ Daily

Финансов дневник

Нобелист критикува "липсата на почтеност" на Кристалина Георгиева

Пол Ромър

Бившият главен икономист на Световната банка и носител на Нобелова награда за икономика Пол Ромър разкритикува в интервю за Франс прес "липсата на почтеност" на бившия ръководен екип на банката, включително на главния изпълнителен директор Кристалина Георгиева, която впоследствие оглави МВФ.

"Когато повдигах някои въпроси, Кристалина се опитваше да замаскира, да прикрие", посочва той. "Бях ръководен от хора, на които липсваше почтеност. Беше нетърпимо", разказва Ромър пред АФП.
Икономистът упреква Георгиева, че е искала да прикрие разногласия по методологията на доклад, накарали Пол Ромър да подаде оставка през януари 2018 година. Тогава той проявил особена критичност по отношение на произволни промени, извършени в методологията, които били във вреда на други страни, особено на Чили.

Снощи Световната банка (СБ) обяви, че е решила да спре изготвянето на годишния си доклад "Да правиш бизнес (Doing Business) заради установени нередности в докладите за 2018 и 2020 година.
В разследване на нередностите при обработката на данни се говори за оказване на "натиск" от страна на високопоставени служители на банката, включително от тогавашния главен изпълнителен директор Кристалина Георгиева, за повишаване на рейтинга на Китай през 2017 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във