Банкеръ Daily

Изследване:

Ниските данъци за богатите не водят до икономически растеж

Основните реформи, намаляващи данъците върху богатите, водят до по-голямо неравенство в доходите, но не оказват съществен ефект върху икономическия растеж или безработицата, според ново изследване на LSE и King’s College London.

Изследователите казват, че правителствата ще се стремят да възстановят публичните финанси след кризата с COVID-19 и следователно не трябва да се притесняват от икономическите последици от по-високите данъци за богатите.

Докладът, публикуван от Международния институт по неравенства на LSE, използва данни от 18 страни от ОИСР, включително Великобритания и САЩ, през последните пет десетилетия. Според авторите последните 50 години са период на намаляващи данъци върху доходите на богатите в напредналите икономики. Проучването показва, че икономическите резултати, измерени чрез реалния БВП на глава от населението и равнището на безработица, не се влияят значително от големите намаления на данъците за богатите.

„Нашите констатации за ефектите върху растежа на икономиката и безработицата предоставят доказателства срещу теориите, които предполагат, че по-ниските данъци за богатите ще предизвикат реакция при предлагането на работна ръка от страна на лица с високи доходи и по този начин ще стимулират икономическата дейност", посочват изследователите.

Подобно изследване бе публикувано още през 2012 г. от изследователския център към американския Конгрес. В него американските учени стигат до заключението, че именно по-високите данъци за богатите статистически се асоциират с по-висок икономически растеж.

Академици във Великобритания също призовават да се вдигнат данъците за хора с високи доходи и така да се обезпечат разходите за борбата с коронавируса. Те предлагат увеличение в налозите с 1% за следващите 5 години за данъкоплатците с доходи на 1 млн. лири.

Засега Министерството на финансите е в пасивна позиция. "Връщането на хората на работа, насърчаването и стимулирането на бизнеса да поемат нови служители, в крайна сметка създава богатството, което финансира нашите обществени услуги“, казват от британското финансово министерство, цитирани от Би Би Си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във