Банкеръ Daily

Финансов дневник

Нинова: 8000 души декларират 7 млрд лв. доходи, затова предлагаме данък "капитал"

Както стана традиция, внасяме алтернативен бюджет за 2019 г, като започваме днес с алтернативата в данъчната политика. Вчера внесохме своите предложения. Целта, която си поставяме, и същността на тази политика е намаляване на неравенствата, мерки срещу сивата икономика, мерки за подпомагане на младите семейства и децата. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Ние не правим случайни прогнози на това, което предлагаме, и не стъпваме на предположения, а на официална държавна статистика. Ето как изглеждат нещата: около 1 714 000 души получават доходи до 1000 лв., а 47 000 български граждани получават до 9100 лв. Ако прибавим към тях- малко над 2 млн. пенсионери, които получават ниски пенсии, се получава, че близо 4 млн. българи получават такива доходи. При тази голяма ножица в доходите, 8000 души са декларирали доход от дивиденти 7.2 млрд. лв. Представете си колко бедно живеят над 4 млн. българи, но 8000 души са декларирали доход от над 7 млрд. лв. годишно. При тази ситуация, работещите хора плащат 10% върху заплатата си, а капиталът плаща 5% върху дивидента, който се изписва през фирмите. Този дивидент генерира сив сектор, защото през изписан дивидент с по-нисък данък се плащат на черно заплати на работници, на които не се внасят осигуровки. Ето защо, предлагаме в алтернативната си данъчна политика прогресивен данък върху доходите на физически лица. По тази скала 2 240 286 работещи ще плащат същия данък и той няма да се увеличава, а 47000 ще плащат по-висок", каза Нинова.

БСП предлага също така въвеждане на „Данък капитал“ – данък върху дивидентите, не тези 5%, които са по-малко от това, което плащат работещите, а също прогресивна скала върху дивидентите.

"Предлагаме за младите семейства и децата първа стъпка към семейното подоходно облагане, а тя е – семействата, които работят и имат деца, и дължат данък върху заплатите си, от този данък да им се приспада 50 лв. за всяко дете. Ако получават 1000 лв. доход и дължат 100 лв. данък върху него и имат 2 деца, няма да дължат данък. Тези 100 лв. остават на разположение на семейството", обясни Корнелия Нинова. 

"Традиционно стана министър-председателят да харчи излишъка от бюджета на държавата еднолично, целесъобразно според него, заобикаляйки Закона за бюджета, Закона за публичните финанси и абсолютно в разрез с всички световни, европейски и български практики. Години наред сме се борили с това, виждаме, че се задава и тази година. До края на годината се канят да изхарчат близо 2 млрд. лв. излишък за няколко месеца, абсолютно непрозрачно, не по правилата- през българския парламент. Това не е само удар по държавността, по институциите и е ясно защо се провежда тази политика- тя е целенасочена, но удря и в същността на българската държава – да събираме парите от всички българи и един човек да си ги харчи, както той си реши", допълни лидерът на БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във