Банкеръ Daily

Финансов дневник

Николай Василев застана зад приватизацията на ББР

Икономистът Николай Василев, който беше номиниран за министър-председател в първия проектокабинет на „Има такъв народ“, защити идеята си за приватизация на Българската банка за развитие.

"Аз съм авторът на идеята за приватизация на ББР. Не ми е хрумнало тази година, а такава ми е позицията от 2002 година. Тогавашното правителство с мое участие приватизирахме всички останали държавни банки. Тогава публично казах, че няма нужда от остатъчна държавна банка, от която очаквах да се случи точно това, което се случи. Това го казах по същия начин. Това е описано в книгите ми през годините и в много интервюта, които съм дал“, поясни Николай Василев.

По думите му ББР не е постигнала нито една от целите, за които е била създадена. Той влезе в задочен спор със служебния министър на икономиката Кирил Петков, който се обяви против този ход:

"На всички хора, които казват, че не трябва да се приватизира тази банка, а трябва да се управлява по-добре искам да попитам: Като кое друго държавно дружество за последните 32 години толкова добре да се управлява, че от там нищо да не изтича и да няма злоупотреби? Примерите в обратна посока са стотици, а положителните примери са единици. Независимо дали ще се смени сега мениджмънтът, след няколко години, при следващия министър и мениджмънт ще се случват същите неща и после ще трябва да бъдат изчегъртвани също. За мен правилното решение е никога да не я е имало тази държавна банка".

Виждането на Василев за данъчната политика е за намаляване на данъците. Той заложи намаляване на плоския данък и данък печалба на 9%, както и намаляване на ДДС от 20 на 18%, а за сектор туризъм - на 5%.

"Щях да предложа бюджет за 2022 г., но без дефицит. Само едно смело и реформаторско управление може да гарантира едно бъдещето на фискалната политика. Вие мен трябва да ме познавате като най-сериозният бюджетен ястреб в България. Бих искал пенсиите да се подобрят с 35%, но по друг начин. Щях да предложа рязко да се повишат заплатите на медицински работници, учители, университетски преподаватели", прочете част от своята програма Николай Василев.

В нов задочен спор с икономическия екип на служебното правителство Василев се обяви за свиване на бюджетните разходи, които държавата преразпределя през бюджета. Той каза, че при ГЕРБ и служебния кабинет се преразпределят разходи до 50% от БВП, което са нечувани високи нива в историята на България. 

"Моето дълбоко убеждение е, че не служебният кабинет не може да се произнася по теми като актуализация на бюджет, социална политика, данъчна политика, защото това илюстрация как Бойко Борисов дойде на власт: Те ги вдигат, ние ще ги плащаме. 7 млрд. лв. се изхрачиха декември 2019 г. точно преди да дойде пандемията и 8 млрд. лв., които се изхарчиха насред пандемията - през декември 2020 г., поне половината можеше да се спестят", посочи бившият вицепремиер.

По думите му с тези 7 млрд. можеше да построим всички магистрали, да купим таблите за всички ученици, да вдигнем пенсии и да решим хиляди други проблеми.

"Ако бях станал премиер, този декември администрацията щеше да излезе в обществено-поръчков отпуск, защото пари нямаше да се харчат", каза още Василев.

В качеството си на икономист той подчерта, че намаляването на данъци ще накара по-голяма част от бизнеса да "излезе на светло". Според него при 9% данък печалба ще се съберат повече приходи, отколкото ако остане 10 на сто. "С ДДС е горе долу същото", посочи бившият министър.

За присъединяването ни към еврозоната Николай Василев заяви, че позитивите надвишават стократно негативите. Василев акцентира, че не е необходима актуализация на бюджета, да се спестят разходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във