Банкеръ Daily

Финансов дневник

Николай Василев за еврозоната: Няма да има ценови шок, това са бабини деветини

Бившият министър на икономиката от кабинета "Сакскобургготски" Николай Василев отхвърли опасенията, че въвеждането на еврото в България ще доведе до ценови шок. Според него това са "бабини деветини и измишльотини на хора, които не са специалисти или са популисти."

"Като се погледне инфлацията на всички, влезели в еврозоната, се вижда, че няма никакво значение дали са влезели или не – т.е. няма удвояване на цените. В Литва дори цените са паднали”, аргументира се той.  

Неговите очаквания са цените на стоки като коли, компютри и дрехи да паднат заради "намаления риск".

"Най-малко трябва да говорим за цените, това е 10% от цялата тема. 40% от нея е регулацията и интеграцията на банковия и финансовия сектор – ако бяхме в еврозоната, щяхме да имаме втори, европейски, банков надзор и някои неща отпреди години може би нямаше да се случат”, посочи Василев, визирайки случая с КТБ.

Бившият икономически министър изтъкна също така, че държава от еврозоната има различен имидж. По негови думи ще ни вземат по-сериозно, ще има повече инвестиции, ще ни се повиши кредитният рейтинг, ще имаме по-ниски лихви.

"Може да има среди, които не искат европейски банков надзор, сигурно преди 20 години е имало контрабандни среди, които не са искали да влезем и в ЕС", коментира Николай Василев пред bTV.

"През 2005 г. щях да ви кажа, че България е готова да влезе в еврозоната, но по-късно това не беше голям политически приоритет, други теми бяха излезли на преден план. Както и за ЕС – когато и да влезем в еврозоната, винаги е по-добре за нацията и за държавата, а всякакви страхове са измислени”, убеден беше бившият министър.

След като България кандидатства за еврозоната, ще трябват няколко години – три или повече. Въпросът е официално да изявим своето желание, подчерта Василев.

Няма да има аргументи за отговор "не”, ако си поставим кандидатурата, смята той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във