Банкеръ Daily

Финансов дневник

Николай Василев пред "Банкеръ": Няма никаква опасност за валутния курс

Никой никога не е имал намерение да сменя валутния курс, при никакви обстоятелства, потвърди пред "Банкеръ" бившият вицепремиер от кабинета "Сакскобургготски" Николай Василев по повод напрежението около промените в Закона за БНБ и спекулациите за отмяна на валутния борд. 

"Втората тема е комуникационната стратегия на правителството. Влизането ни еврозоната е пълна мъгла, това не е от вчера или днес и не засяга само сегашното правителство. Ту искаме, ту не искаме. Ще влизаме тази година или догодина. После срокът бе края на българското председателство на ЕС, което вече забравихме през коя година се проведе", коментира Василев. По думите му когато не знаеш какво искаш или не можеш да го обясниш, се получава мъгла. 

Без да навлиза в детайли, той сподели, че промените в закона са технически въпрос между БНБ и ЕЦБ, който не засяга масовата публика. "Това се подробности, които нямат никакво значение за валутния курс. Но всичко това е резултат от липсата на добра комуникационна политика по темата", обясни бившият вицепремиер. 

Според него някой е направил нищо, което е останало неразбрано и затова е започнала масова психоза. 

Все пак Николай Василев вижда в казуса и един голям позитив.

"Популистите в държавата, те си знаят кои са, те навремето бяха против влизането в НАТО, против ЕС, против валутния борд. Сега изведнъж много от тези популисти или масово населението, което не подкрепя каквито и да е реформи, като чуха, че ще променят валутния курс - писнаха. И се оказа, че подкрепят валутния борд. Всъщност това е страхотно", обобщи Василев. Той подчерта, че ако някой сега пусне фалшива новина, че напускаме НАТО, ще има много поддръжници за оставането ни в Алианса. 

Ексминистърът заяви, че през 2009 г. страната ни е била по-близо до членство в еврозоната, отколкото през 2020 година.

По-рано премиерът Бойко Борисов, управителят на БНБ Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов се обединиха около позицията, че оли влизаме в еврозоната с фиксирания курс на лева към еврото, или се отказваме от членството ни.

Министър-председателят подчерта, че участието ни в ERM II и Банковия съюз е гаранция, че "повече няма да падат банки", ще намалеят непрекъснатите рискове и че страната ни ще участва активно във вземането на решения. По думите му няма да се повишават цени, ще влизаме с този курс, който е днес, и няма да пада валутният борд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във