Банкеръ Daily

Финансов дневник

Николай Василев: Ниските данъци са религиозен въпрос

"За мен ниските данъци са религиозен въпрос. Независимо коя политика е правилна, след 14 години ниски данъци, не е правилно което и да е служебно правителство, с каквито и да е аргументи, без никаква обществена дискусия и публична информация, да взема решение да увеличаване на данък  печалба." Това каза за БАНКЕРЪ икономистът Николай Василев, който беше номиниран за премиер в първоначалния състав на проектокабинета на „Има такъв народ“.

На специална пресконференция част от политическото ръководство на „Има такъв народ“, заедно с Николай Василев отговаряха на репортерски въпроси, след като към проектокабинета на ИТН бяха отправени множество критики и това доведе до оттегляне на кандидатурата на Василев. Бяха посочени и причините за отказа на служебните министри Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков да станат част от представеното от партията правителство.

"Вие кога разбрахте, че служебното правителство се е ангажирало да вдигне данък печалба на 15%? На вас ли го казаха или всички го прочетоха в световните медии? Ако световните медии не бяха споменали България, а само Уганда, ние кога щяхме да разберем, че България има такава позиция?", каза Николай Василев по време на брифинга.

В началото на юли служебният финансов министър Асен Василев увери, че България няма да въвежда 15% корпоративен данък, а данъкът остава 10%. И добави, че минималната данъчна ставка от 15% ще важи евентуално в бъдеще само за транснационални дигитални компании с обороти над 20 млрд. евро като Google и Amazon, както и за международни компании, които работят в повече от една държава, и имат обороти над 750 млн. евро. И при условие, че тези компании нямат солидно присъствие в държавата, където данъчната ставка трябва да бъде наложена.

Пред БАНКЕРЪ Николай Василев обясни, че ако това е зависило от него, не би защитил позицията за уеднаквяване на ставката, а е щял да "изпрати писмо в обратна посока".

Facebook logo
Бъдете с нас и във