Банкеръ Daily

Финансов дневник

Няма законови пречки стенограмата за КТБ да бъде разсекретена

Юридически не съществува проблем стенограмата за КТБ да бъде разсекретена и не е необходимо участниците в нея да бъдат питани. Това каза пред БНР адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма "Достъп до информация".

Той призова президента Румен Радев да бъде разгледан въпросът за разсекретяването и на другата стенограма за фалиралата банка. "Става дума отново за среща, в която участват народни представители, министри, хора от УС на БНБ, вероятно и други хора. Естествено самият факт, че тези стенограми не са публични, пречи да установим кои точно са участвали", обясни той.

Според юриста, публични лица като министри, народни представители, управители и подуправители на БНБ не следва да бъдат питани по закона за съгласие, защото има една презумпция, че те, тъй като са задължени самите те да предоставят обществена информация, и това е тяхно законово и конституционно задължение, а не въпрос на лични предпочитания, по тази причина те нямат и право да изразяват несъгласие, когато тяхното име е въвлечени в мнения, разговори, официални документи. 

Вчера президентът Румен Радев изказа одобрението си за това документът да придобие публичност, но уточни, че иска съгласието на всички участници в срещата.

Според Кашъмов обаче, категорично професионалната тайна не може да има място в случая. "Съдът не приема в този случай професионалната тайна като легитимно основание за отказ. Ще трябва да се откаже БНБ в този случай от професионалната тайна, тъй като не е ясно каква информация се съдържа вътре, която би могла да бъде квалифицирана по този начин. В случая ние говорим за една фалирала банка - няма каква вреда да произтече от даването на тази информация. Ако е имало частни лица, единствено за тях стои въпросът за съгласието", посочи адвокат Кашъмов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във