Банкеръ Daily

Мартин Заимов:

Няма връзка между КТБ и останалите банки

Няма връзка между КТБ и останалите банки, защото над три месеца след поставянето й под особен надзор в другите нищо не се случва, коментира пред бТВ бившият подуправител на БНБ Мартин Заимов. Според него парите не са непременно откраднати, често са загубени, каза Заимов и даде пример с покупка на активи на прекалено високи цени.

Според него Централната банка не е била способна да предотврати случилото се в КТБ, защото нямало регулатор в света, който да може да застане срещу цялата политическа власт.

Заимов коментира още, че от години е имало злоупотреба с власт, а в генезиса на КТБ стои Държавна сигурност. "ДС се е трансформирала в мрежа от влиятелни хора, които имат влияние върху политиците в България", подчерта той. Според него единият вариант е, влиятелни хора да са смятали, че банката е добра и е инструмент за развитие на икономиката на България, а другият - да се е ширила злоупотреба с власт. "Аз бих заложил на втория", допълни банкера.

Той призна, че докато е бил подуправител на БНБ, властта е искала от него да взема решения, с които не е съгласен и не го е правил. По думите му обаче всички, които са били на власт, са помагали на КТБ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във