Банкеръ Daily

Финансов дневник

Няма такъв боклук

Сметищата  на разни места в България са задръстени с балирани боклуци внос от чужбина.

Някои ги определих като  супер гориво, други твърдят, че  балите съдържали опасни болнични и токсични отпадъци.

Едни викат, че боклукообменът се извършва според  европейски споразумения, които сме длъжни да спазваме. И че внасяме 10 пъти по-малко отпадъци, отколкото изнасяме. Други настояват,  че вносът на боклуци не е само от ЕС, но дори от Нигерия когато там върлува еболата, и трябва да бъде забранен.

Соц. депутатът Явор Божанков внесе сериозна интрига в случващото се. Огромна мрежа от кухи фирми криминално внася отпадъци от трети страни с фалшиви документи, пере произход на боклук. Атакистите в парламента пък поискаха мораториум върху  вноса на горивни отпадъци.

Така ли ще го караме този двадесет и първи век?!  Живот във Фейсбук и Фейсбук в живота – всеки да говори и пише каквото ще, а истината... да зависи от  гледната  точка.

Въщност в  крайна сметка става дума за контрол. Никой не знае какъв боклук  и откъде влиза в страната ни, как и къде се изгаря. Призна го лично новият еко министър Ревизоро! За голяма част от внесените боклуци и какво сме направили с тях се разбира 3 години по-късно“, обяви той.

Боклуците тръгвали с един код от чужбина и влизали с друг код у нас.

Вярно ли е това? Няма кой да каже.

Колко е боклукът и кой го внася?

Пак не се знае.

И понеже Митниците би трябвало да имат поне някаква представа, притиснаха шефа им Георги Костов да даде  оставка, но финансовият министър Владислав Горанов скочи  и опроверга упреците. И каза, че Костов остава и  изброи всичките му заслуги за събираемостта на приходите,в  борбата с контрабандата на  акцизни стоки, при задържането на наркотици. Но  и зъб не обели за боклука.

Горкият данъкоплатец  се лута в информационната мъгла и си мисли: „Няма такъв боклук!“

Дали има  предвид  балите? Или  властта...?

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във