Банкеръ Weekly

Финансов дневник

НЯМА РИСК ЗА ЕВРОФОНДОВЕТЕ, УВЕРИ ОРЕШАРСКИ

Министърът на финансите Пламен Орешарски опроверга информациите от седмицата за проблеми около подготовката ни за усвояването на 11.1 млрд. евро от фондовете на ЕС. В петък (28 юли) бюджетното ведомство организира специален семинар за представителите на местните власти и бизнеса, на който бе подчертано, че всичко около усвояването на средствата от Брюксел върви по план. Дискусията в столичния хотел Кемпински се състоя броени дни след публикациите, че Еврокомисията била отхвърлила предложения от България проект на Национална стратегическа референтна рамка. Разработването на документа е едно от задължителните условия, за да може страната да ползва пари от Структурните фондове на Европейския съюз в периода 2007-2013 година.
Министър Орешарски уточни също, че Еврокомисията наистина е имала известни забележки към изпратения вариант, но те били от работен характер. Впрочем пропуските при подготовката на рамката изглеждат логични, като се има предвид, че съответните регламенти на Евросъюза бяха приети съвсем наскоро.
Според Боряна Пенчева, шеф на дирекция Усвояване на средствата от ЕС към бюджетното министерство, остават пет тежки месеца до края на 2006 година, в които препоръките на Еврокомисията ще бъдат изпълнени на сто процента. Пенчева добави още, че крайният срок стратегическата референтна рамка да бъде одобрена от Брюксел е май 2007 година.
Междувременно вече е ясно разпределението по сектори на сумата от 6.029 млрд. евро, които ще получим след 2007-а. За икономическо сближаване ще бъдат похарчени 3.865 млрд. евро (2.865 млрд. по линия на Европейския фонд за регионално развитие и 1.008 млрд. по Европейския социален фонд). От Кохезионния фонд ще бъдат разпределени допълнително 2.010 млрд. евро. Предвидени са и 156 млн. евро за териториално сътрудничество със съседите.
България може да се надява на положителна развръзка и около проблема с предстоящата акредитация за управление на неусвоените пари по програмите ФАР и ИСПА. Тяхното усвояване ще продължи до 2009 година. За целта Еврокомисията трябва да даде разрешение на страната ни за въвеждане на т. нар. система ЕДИС (за самостоятелно управление на проектите).
На 28 август у нас ще пристигнат експерти на Европейската комисия, които ще проверят доколко администрацията ни е способна да работи сама по програма ИСПА. Ако докладът им е положителен, акредитацията ще бъде факт най-късно до края на септември. До ранната есен би трябвало да приключи и акредитацията по ИСПА, смята Боряна Пенчева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във