Банкеръ Daily

Финансов дневник

Няма риск някой да вземе бърз кредит на чуждо име заради изтичането на данни

Няма риск някой да вземе бърз кредит на чуждо име заради изтичането на данни, уверяват от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Те участваха активно в изготвянето на указанията на Националната агенция за приходите след хакерската атака в масивите й.  Когато кредитоискател се свърже с компаниите за небанково кредитиране, от него се изисква да представи личната си карта, уверяват от асоциацията. Самите компании сверяват информацията не само от документа за самоличност, но и през редица регистри, до които имат правомерен достъп. При получаването на сумата се прави допълнителна проверка.

"Няма риск с идентификацията на клиентите при отпускането на кредити онлайн в резултат на изтеклите данни от НАП", каза Пламен Славов, адвокат и експерт по защита на личните данни. Той уточни, че всеки кредитоискател трябва да изпрати копие на личната си карта. За сключването на договор за кредит компаниите, членове на АОНК, събират данни не само по документа за самоличност и данни за контакт, но извършват редица проверки в регистри, до които имат правомерен достъп, както и прилагат достатъчно други механизми с цел идентификацията на клиента. Освен това, при изплащането на заемната сума се извършва допълнителна идентификация на кредитополучателя.

През седмицата вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че може би са необходими законодателни промени при бързите кредити, вследствие на теча на данни от масивите на приходната агенция.

От НАП и от Асоциацията за небанково кредитиране уверяват, че няма необходимост за смяна на документите за самоличност. Разумна предпазна мярка обаче би била промяна на паролата до имейла и персоналния идентификационен номер, издаван от НАП. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във