Банкеръ Weekly

Финансов дневник

НЯМА ПО-СЕРИОЗЕН КАНДИДАТ ЗА БИОХИМ ОТ НАС

Добромир Гущеров, председател на съвета на директорите на Орел-Г-Холдинг, пред в.БАНКЕРЪ

Г-н Гущеров, оттеглянето на Иван Драгневски от Орел-Г-Холдинг е голяма изненада за финансовите среди у нас. Известно е, че той бе създателят и мозъкът на Орел. Кога и защо си тръгна Драгневски?
- На 9 април.

Не подаде ли предизвестие?
- Да, преди месец подаде предизвестие. На 9 април напусна холдинга, а на общото събрание на 10 бе освободен и от заеманите от него постове.

Каква е причината за неговото напускане?
- Ами човекът навърши 61 години и му дойде времето за заслужен отдих.

Освен версията за пенсионирането в публичното пространство се спряга и тезата, че Драгневски е напуснал, за да спести евентуален политически удар върху структурите на Орел Г. Все пак предстоят избори?
- Не. Няма никакъв политически момент в неговото напускане. Просто човекът навърши определена възраст и се оттегли на заслужена почивка.

Прави обаче впечатление и друг факт. В съвета на директорите на ЗК Орел като негов член и като главен изпълнителен директор фигурираше името на сина му - Милен Драгневски. След проведеното преди няколко дни общо събрание на акционерите Драгневски-младши е освободен и от двете длъжности. Това случайно ли е, или има някаква атака от страна на Орел-Г-Холдинг срещу фамилията Драгневски?
- В момента в Орел-Г-Холдинг тече процес на цялостно преструктуриране на дейността. Заместник-шефовете на холдинга бяха назначени начело на директорските бордове на отделните дружества, за да се осъществи по-добър контрол и съответно мениджмънт на тези компании. Целта е да се подобрят резултатите на дружествата, влизащи в структурата на холдинга. Специално за общозастрахователната компания контролът върху дейността ще се осъществява от моя заместник Симеон Петков.
В момента много сериозно обсъждаме и възможността за бъдещо сътрудничество с някои български банки, така че да предложим на нашите клиенти пълен пакет с финансови услуги.

Какво да очакваме като резултати от предстоящото преструктуриране на Орел-Г-Холдинг?
- Ами усилията ни ще бъдат насочени основно в посока на развитие на животозастрахователния бизнес и на пенсионното осигуряване. Точно в тези ниши има сериозен потенциал за развитие. Що се отнася до общото застраховане, най-вероятно ще се откажем от предлагането на някои нерентабилни за нас видове застраховки, каквито са застраховките на авиационния и морския бизнес.
Имаме намерение да подобрим условията за всички други видове застраховки. За Каско-то ще въведем абсолютно нов подход при сключването на полицата. Наивно е да се смята, че няма да се възползваме от опита и ноу-хауто на нашите немски партньори. Потенциал за развитие има и в имущественото застраховане и в застраховането на индустриални рискове. Ще търсим нови формули и в сферата на селскостопанското застраховане, което на практика в България не съществува.

А поставили ли сте си някакви конкретни финансови цели, които трябва да бъдат постигнати до края на годината?
- Когато се говори и пише за застрахователните компании, се прави една грешка - всеки пита за премийния им приход. Можеш да имаш 62 млн. премиен приход и в същото време щети и други разходи за 73 милиона. За мен такъв резултат е неприемлив. Ние приложихме нова система на работа по контрола, по обезщетенията, нов механизъм за анализ на застрахователните измами. Мисля, че в България е крайно време да се въведе това и аз горещо приветствам Христо Христов за предложените от него промени в Наказателния кодекс, с които застрахователната измама ще се третира като едно наистина значително престъпление.

Твърди се, че в началото на март сте провели чистка в структурите на управлявания от вас холдинг заради ниски резултати. Вярно ли е това твърдение?
- Не, няма такова нещо. Ние не гоним конкретен финансов резултат, и то на всяка цена. Имаме петгодишен план, който се стремим да изпълняваме. Аз не искам дружествата от холдинга да приличат на останалите от бранша. Затова ние предприехме и програма за преструктуриране на дейността си. Определено има какво да се желае от българския застрахователен пазар. Смятам себе си за един от пионерите в застраховането у нас и искам да бъда пионер и в преструктурирането.

Значи твърдите, че в структурите на Орел-Г-Холдинг няма уволнения. А какъв е вашият коментар - уволнен или напуснал е членът на съвета на директорите на ЗК Орел Александър Иванов?
- Ами какъв да ми е коментарът, просто Сашо напусна.

Твърди се, че вашият акционер Мюних Ре преговаря с БУЛБАНК да закупи дела й в Орел-Г-Холдинг. Вярно ли е това?
- Да, вярно е.

Преговорите у нас ли се водят и на какъв етап са те?
- Преговорите се водят между централата на Мюних Ре в Мюнхен и собственика на БУЛБАНК УниКредито. Ние не можем да отговорим на този въпрос, тъй като това засяга нашите акционери и техните взаимоотношения. Така че новините по тази тема не очаквайте от мен, а от Мюнхен или от Милано.

Кога евентуално да се очаква някакъв резултат от тези преговори?
- В момента Мюних Ре също преструктурира дейността си, което трябва да приключи до 1 юли тази година. Считам, че дотогава ще е ясен и въпросът с акциите на БУЛБАНК в Орел-Г-Холдинг.

Мюних Ре имат доста сериозно акционерно участие в управлявания от вас холдинг. В същото време прави впечатление, че те нямат свой представител в ръководните му органи - на какво се дължи това?
- Ще имат. Смятам, че около края на юни и началото на юли ще има яснота и по този въпрос.

Имате предвид представител на Мюних Ре да бъде избран
в съвета на директорите? Как ще стане това - чрез освобождаване на някои от сегашните членове на директорския борд или чрез увеличаване на неговата численост?
- Най-вероятно ще увеличим броя на членовете на съвета на директорите. В началото на нашия разговор споменахте за сътрудничество с български банкови институции, какво имате предвид?

Размяна на пакети с акции, придобиване на дял в банка или на цяла банка, или пък нещо друго...?
- Не, не става дума за размяна на пакети с акции или за покупка от наша страна на цяла банка. По-скоро за съвместна дейност между нас и някоя от добрите кредитни институции у нас. Целта ни е да представим на клиентите си пълен пакет от финансови услуги.Днес забелязах, че от офиса на Орел-Г-Холдинг излиза Емил Кюлев. Това означава ли, че той е един от вашите потенциални партньори?
- Защо не. Бих си сътрудничил с всяка добра кредитна институция у нас.

И значи тотално сте загърбили идеята за покупка на собствена банка?
- Първостепенна задача пред нас е да търсим форма на коопериране с работещите у нас банки. Трябва обаче да отбележа, че БИОХИМ все още няма собственик и много се надявам Орел Г да бъде този собственик. Това е шанс и за БИОХИМ, и за БНБ, и за държавата. Финансовата група Мюних Ре успешно управлява 170 млрд. евро, значи ще може да управлява и една българска банка. По-стратегически инвеститор от Мюних Ре в българската банковата система смятам, че няма да дойде.


Разговора води Калин Димитров

Facebook logo
Бъдете с нас и във