Банкеръ Daily

Финансов дневник

Няма планове за блокиране на Libra от глобалните финансови регулатори

Глобалните финансови регулатори не планират да забраняват криптовалутата Libra на Facebook, но тези цифрови валути, подкрепени от официалните, ще трябва да отговарят на най-високите регулаторни стандарти, заяви членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Беноа Кьоре в интервю.

Неговите коментари са рядка светлина в тунела относно плановете на Facebook, които бяха критикувани от регулаторите и политиците откакто социалният гигант разкри валутата си през юни. „Със сигурност не съществува твърдение, че цифровите валути не трябва да съществуват“, каза Кьоре пред Bloomberg.

Европейските правителства се противопоставиха силно на Libra, като Франция обеща да блокира нейното стартиране в Европа заради притеснения относно влиянието на финансовата стабилност и потенциала й да подкопае паричния суверенитет. Но Кьор, който е французин, беше по-конструктивен. „В случая с Европа - нито Комисията, нито ЕЦБ възнамеряват да блокират съществуването на криптовалутите. Но тези валути ще трябва да отговарят на най-високите регулаторни стандарти и да се придържат към по-широките цели на публичната политика “, подчерта той.

Привържениците на криптовалутата на Facebook обещаха да продължат с проекта, независимо от отказа на Mastercard, Visa, eBay и компанията за разплащания Stripe, които вече напуснаха проекта, на фона на регулаторната критика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във