Банкеръ Daily

Финансов дневник

Няма опасност от хиперинфлация в България

Постоянният представител на Световната банка у нас Фабрицио Дзарконе

Въпреки всички кризи и инфлацията, икономиката ни ще отбележи ръст от почти 4% тази година, прогнозира Световната банка. В ефира на "Бизнес.БГ" постоянният представител на Световната банка у нас Фабрицио Дзарконе изтъкна, че в България няма почва за образуването на хиперинфлация. По думите му страната ни си е написала добре домашното, подготвяйки се да влезе в еврозоната.

Според Дзарконе фактическото влизане на България в еврозоната не би предизвикало сътресения, защото валутният борд е свършил работата си. Притесненията от инфлацията в еврозоната обаче остават. За момента няма знак за особено тревожни процеси, но трябва да сме подготвени, изтъкна представителят на Световната банка у нас. Това, което България може да направи в дългосрочен план, за да подобри финансовата си стабилност, е да вземе мерки за превръщането си в енергийно независима държава. Това ще предотврати рязкото поскъпване на газа.

В рамките на сегашната криза, правителството би могло да насочи допълнителна помощ към най-уязвимите и маргинализирани хора у нас, както и към бизнеса. Според Дзарконе в Бюджет 2022 е добре да се заложат устойчиви публични инвестиции, които да създават работни места. Основният проблем остава бедността у нас. Брутният вътрешен продукт на България е една 55% от средния за ЕС, а има и много неравенства в обществото, изтъкна той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във