Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Няма номинации за нови мениджъри на Общинска банка

Сделката около продажбата на Общинска банка  вече започна да ражда всевъзможни слухове и спекулации. В информационното пространство се появиха съобщения, че Ангел Геков, който допреди месец бе изпълнителен директор на Българска банка за развитие, а преди това бе част от мениджърския екип на Общинска банка, отново ще се върне като неин изпълнителен директор. Същите спекулации лъснаха и за сегашния председател на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков, който преди да заеме този пост (през 2014-а)  бе финансов директор на Общинска банка, а преди това бе на висш мениджърски пост в Първа инвестиционна банка.

В цитираните  случаи  - с Геков и Миленков, наистина в  момента става дума за спекулации и евентуално - за информационни игри. За  нито един от двамата не са  подадени в БНБ документи за одобрение да заеме едната или другата длъжност. А  законовата процедура изисква  преди дадено лице да бъде назначено за член на надзорния или на мениджърския орган - съвет на директорите или управителен съвет, на която и да е банка, кандидатурата  да бъде одобрена от БНБ. Според председателя на надзорния съвет на Общинска банка Стефан Ненов надзорът на кредитната институция не внасял в БНБ искане за одобрение на нови членове на мениджърския екип на Общинска банка. "Надзорният съвет е легитимният орган, който може да внесе тези документи с искане за одобрение. За момента ние не сме правили подобно нещо и не сме обсъждали подобни действия", заяви за в. "БАНКЕРЪ" Стефан Ненов.

Всъщност няма логика преди приключване на процедурата по продажбата на Общинска банка да има някакви  промени или действия за допълване на нейния мениджърски екип. Това би трябвало да направи новият собственик, след като влезе във владение на мажоритарния дял на Общинска банка. А това може да стане, след като поне подпише договора за покупко-продажба на мажоритарния пакет от акции на Общинска банка. А за евентуалното преназначение на   Радослав Миленков ще трябва да се отчете  още едно важно обстоятелство.  Миленков е избран за председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете с мандат от четири години, който изтича през 2019-а. Разбира се, той може да бъде прекратен предсрочно с негово съгласие. Но едва ли има причина това да се случи, преди Общинска банка да има нов собственик, а той пък  да го покани да се върне в мениджърския й екип. Така че, изглежда, нещата са по-скоро в стила на поговорката  "Лаф да стане..."(?!).

Facebook logo
Бъдете с нас и във