Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Няма невинни в казуса "Уайъркард"

Оказва се, че и двамата одитори на сделката са замесени в част от съмнителните операции на финансовата компания

Мистерията около липсващите 1.9 млрд. евро в баланса на германската финансовотехнологична компания "Уайъркард" продължава да се разплита. И да уличава все повече видни играчи в съпричастност към скандала. 

Поредният замесен в хитроумната измама се оказва счетоводната компания "Кей Пи Ем Джи", разкриват журналисти на "Файненшъл таймс".

Да припомним, че именно тя бе привлечена в края на 2019-а като независим одитор на сметките на "Уайъркард", които в продължение на десетилетие са били проверявани и заверявани от друг член на "Голямата одиторска четворка" - "Ърнст и Янг".   

През пролетта на тази година именно

  "Кей Пи Ем Джи" заключи, че конкурентът й "Ърнст и Янг" е пропилял шанса си 

да предотврати незаконните дейности в "Уайъркард". 

Сега обаче се оказва, че "Кей Пи Ем Джи" е била одитор на подозрително дружество, което разследващите смятат, че е използвано за източване на средства от германската платформа за разплащания.

В специален одит на сметките на германската група "Уайъркард" преди колапса й през лятото на 2020-а "Кей Пи Ем Джи" критикува "Ърнст и Янг", че не е проследил пълноценно обвиненията за счетоводната измама през 2016-а. 

Сред доказателствата е и писмо на служител на "Ърнст и Янг", в което се твърди, че висшият мениджмънт на "Уайъркард" притежава тайно дялове в регистриран на о-в Мавриций фонд, продал три индийски компании на германската група за 340 млн. евро. Това се случило няколко седмици след като фондът ги купил срещу малка част от споменатата сума. 

Шефовете на "Уайъркард" са обвинени и в изкуствено надуване на оперативната печалба от индийския бизнес на групата, осъществено в опит да увеличат цената на придобиване на фирмите. Този подход, позволява впоследствие да обяснят неизгодната покупка с очаквани огромни приходи от бъдещата дейност на фирмите.   

"Кей Пи Ем Джи" установява също, че последвалите проверки на твърденията на служителя на "Ърнст и Янг" са "непълни" и че има доказателства, че "те категорично не са били разследвани". При това, след като въпросната измама е продължила четири години.

Премълчаните факти

"Кей Пи Ем Джи" обаче "е пропуснала" да спомене, че е била одитор на въпросния фонд от Мавриций - "Имърджинг маркет инвестмънт фънд 1А" (EMIF 1A). 

Нещо повече счетоводната компания е консултирала подозрителната сделка, а един от партньорите й, ангажирани с нея, впоследствие е започнал работа във фонда от Мавриций. Това става ясно от документите, до които са достигнали журналисти на "Файненшъл таймс" и от свидетелствата на лица, запознати с аферата.    

Версията на "Кей Пи Ем Джи" е

че тя е подписала писмо за ангажимент към EMIF 1A през юли 2016-а, но шест месеца по-късно се е отказала от мандата си и през януари 2017-а е информирала директорите на фонда, че няма да извърши одита. И на практика нито "Кей Пи Ем Джи Мавриций", нито която и да било друга фирма на одитора, някога е давала счетоводно мнение и оценка на EMIF 1A.

Съмнителните оправдания

Обясненията на счетоводната група се оценяват като доста спорни предвид факта, че тя е била поканена от надзорния съвет на "Уайъркард" през 2019-а да осъществи специален одит и да разследва множеството обвинения в измама, като едно от най-главните е било именно сделката с EMIF 1A през 2015-а. Защото огромният ценови скок на индийските активи за толкова кратък период от време отдавна е будел сериозни съмнения за незаконни действия, особено на фона на неизвестността кой точно е собственикът на този фонд, получил парите. 

Извън счетоводния ангажимент към EMIF 1A, още

една следа свързва "Кей Пи Ем Джи"

със спорната транзакция на "Уайъркард в Индия. Продавачът на една от трите индийски фирми за разплащания е наел одитора да направи т. нар. "дю дилиджънс на продажбата" (анализ на сделката и на съпътстващите рискове) и да попълни документ с финансовите детайли на операцията. Запознати с този специален одит на "Кей Пи Ем Джи" лица са споделили пред "Файненшъл таймс", че служителите на "Ърнст и Янг", осъществили проверките на "Уайъркард", не са имали достъп до този документ и не са били запознати със съдържанието му.   

Материалите по случая, с които се е сдобил "Файненшъл таймс", разкриват още, че един от индийските служители на "Кей Пи Ем Джи", работил по анализа на продажбата, е напуснал одитора няколко месеца по-късно и заел ръководна позиция в Goomo - туроператорска компания, създадена в резултат на транзакцията. По-късно Goomo, който е бил под контрола на EMIF 1A, е получил финансиране в размер на 50 млн. щ. долара от фонда, както и заем от "Уайъркард банк". 

Нерадостните заключения

От всичко казано дотук е повече от ясно, че дори в добре уредени и правови държави, каквато безспорно е Германия, престъпниците с бели якички са поне на крачка пред официалните власти и регулаторните органи. И използват всяка вратичка или пропуск в нормативната рамка за лично или фирмено облагодетелстване. 

В интерес на истината, казусът "Уайъркард" е доста сложен, защото е обект на надзор от няколко органа, според германското законодателсво. Германия пък е една от сравнително малкото държави, поделили контрола върху приложението на счетоводните стандарти между частен надзорник - независимия счетоводен контролен орган Financial Reporting Enforcement Panel (FREP) - и пазарния регулатор BaFin. 

След колапса на "Уайъркард" германското министерство на правосъдието канселира договора си с FREP, а финансовото ведомство каза, че BaFin има нужда от разследващи правомощия, подобни на прокурорските. 

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) - главният финансов надзорник на Европейския съюз - пък започна собствено разследване на дейността на германските регулатори за това как са осъществявали надзора на "Уайъркард", което трябва да приключи до края на този месец. 

Политиците също попаднаха под унищожителни критики след като се разбра, че и финансовият министър на Германия Олаф Шолц и министърът на икономиката Петер Алтмайер са били запознати със съмненията за пазарни манипулации в "Уайъркард" почти година и половина преди колапса на компанията.

Повдигна се е и резонният въпрос 

не е ли време за одит на одиторите

и за сериозни реформи в начина и в обсега им на дейност.  

Германската фондова борса "Дойче бьорзе" пък обяви на 5 октомври, че планира широкомащабна "реконсрукция" на базовия борсов идекс на страната DAX, наложена от счетоводния скандал в един от отпадналите му членове - "Уайъркард". 

Сред очакваните промени са: ревизирането на правилата за членство и за по-качествен подбор на фирмите, участващи в елитния индекс, както и за увеличение на броя на участниците в него. Целта е индексът да не бъде толкова уязвим от непредвидени сътресения, сполетели отделни негови членове. 

Идеята е сегашният DAX 30 да стане DAX 40.

Надеждата на всички замесени - волно или неволно, страни по казуса е замислените реформи да се осъществят на практика и да доведат до по-добър и надежден надзор над финансовите играчи.

Главният финансов надзорник на ЕС - ESMA обеща да приключи разследването на дейността на германските регулаторни органи по случая "Уайъркард" до края на октомври.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във