Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Няма драма с втората пенсия

Около 70% от българите, имащи право на втора пенсия, ще получат не повече от 50 лв. от втория стълб на пенсионната система. Повечето - даже едва около 30 лева. Това стана ясно от публикуваната за обществено обсъждане от социалното министерство концепция за изплащането на втората пенсия. Дългоочакваната стратегия за първи път разкрива конкретни суми и те към момента не изглеждат обнадеждаващо за бъдещите пенсионери. И всичко това е подчинено на продължаващата спекулация, че надеждният платец на пенсии е само държавата  и  в никакъв случай  - частните пенсионни фондове. Спекулация, чийто  идеен баща  е Симеон Дянков, продължена от Владислав Горанов.

„Тези данни се отнасят само за хората, родени между 1960 и 1965 година. Те  са първите, които ще получат право да се пенсионират от средствата от  втория стълб. Твърдението, че половината от пенсионерите ще получават по 30 лв., е невярно, защото хората, участващи  в универсалните фондове, са 3.7 млн. души. Тези, родени между 60-а и 65-а година в универсалните фондове, са само 279 000. В концепцията е записано, че тези 30-50 лв. се отнасят за половината от тях, тоест за 140 000 души. Говорим за 4% от клиентите на универсалните пенсионни фондове, а не за всички тях”, обясни  Даниела Петкова, шеф на ПОК "Доверие" и член на управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

"По данни на НОИ броят на осигурените лица у нас е 2.8 млн. души. Губи се 1 милион. Това са хора, които между 2002 г., когато започнаха вноските във втория стълб, до днес вероятно са емигрирали или по други причини са излезли от трудовия пазар”, поясни още тя.

"Друго налагащо се уточнение е, че тези пари зависят от размера на вноската в капиталовата система. Записано е, че сумата между 30 и 50 лв. се отнася за хора, които са се осигурявали на доходи между 200 и 600 лв.”, добави  Даниела Петкова и се съгласи, че  тези втори пенсии за бъдещите пенсионери са мизерни: "Да, мизерни са пенсиите, защото и вноските са мизерни."

Бъдещите пенсионери, които ще се осигуряват в Универсален пенсионен фонд за целия си трудов стаж - над 40 години, вероятно ще имат втора пенсия от 150-200 лв.коментираха експерти.

Според бившия финансов министър Христина Вучева източниците на пенсията трябва да останат два. "Трудещите се  плащат на тези, които вече не работят - това е основният принцип на НОИ. Другият принцип е капиталовият. Принципът за допълнителната пенсия зависи много от това,  дали ще се намери пазар, на който, влагайки тези пари, те да нарастват", коментира Вучева.

 

Още по темата на стр. 8.

Facebook logo
Бъдете с нас и във