Банкеръ Daily

Финансов дневник

Незнайнозащопротестиращ

„Затъпяваме бавно, затъпяваме бавно, неусетно почти – по невидимо аз, по-невидимо аз, а по-видимо – ти“. Този редактиран рефрен на Богдана Карадочева отправям към всеки незнайнозащопротестиращ. Последното не е граматическа грешка, а ново понятие от нашата демократична система и пазарна икономика.

На мен също ми се протестира. Срещу високата цена на картончетата за търкане и ниската ми лична успеваемост при тях.

Но да се върнем на основното. Колегите от националните телевизии имат сериозен проблем с отразяването на протестите в страната. Според тях протестите са срещу високите цени на горивата и това се повтаря като мантра. Протестите от няколко дни са твърдо за оставка на правителството и лично на премиера Борисов. Но това са изрази табу за нашите телевизии.

Колегата Владимир Береану също е забелязал тази монахинска свенливост. В същите тези телевизии нямаха никакъв проблем да обявят, че протестите във Франция са срещу президента Макрон, въпреки че там недоволството е точно срещу високите цени на горивата и скъпия живот.

И от тук изкристализира най-доброто решение за довечера: протестите в България и Франция да се сложат под една заглавна шапка – „Протести за оставката на Макрон“.

Колкото до скъпите горива, вече и баба, и внуче разбраха, че цените им са като времето. Може да стане много горещо, може и много студено и ние на това не можем да влияем. Можем само да се адаптираме и да редуваме бански с балтон.

И един въпрос по темата: „Защо след като световната конюнктура се „напасна“ по воплите на Александър Стамболийски – водачът на размириците в Благоевградско и неговите колеги от цялата страна и цените паднаха, не се направиха тържества и хепънинги по места, които да ознаменуват втората победа след взетата глава на Валери Симеонов? Защо не се извиха кръшни хора, за да се разнообрази тъжния тон на хроничните вече протести? Ами цените в момента  у нас са най-ниските от година и половина насам."

Ами защото в процеса на мръзненето по ключовите кръстовища и държавни граници понякога узрява акъла за много неща. Като например, че правителството не може да коригира ценовите нива на бензина и дизела, освен ако не национализира пазара и да стане като в Никарагуа...

Че изпълнителната власт не може да вдигне заплатите в частния сектор, а това го прави само по-ефективният труд, когото предприемачът възнаграждава по-високо.

Студът концентрира. Майките с увреждания също се объркаха в първите дни след като получиха това, което искаха. Преди това те викаха само срещу Симеонов, но не и против правителството, защото в трудни преговори с него то им записа 150 млн. лв. повече  в бюджета за догодина. Като падна вицепремиерската глава обаче, те решиха, че са породили ефект на доминото и на ред е Бойко.

Та така, като се протестира, трябва да се протестира срещу конкретни неща. Безмислено е да викаш срещу системата, освен ако нямаш ресурса за нежна или не съвсем промяна. Но което му се вика революция.

Но това е рисково мероприятие. То сега на разклона за Бетоловото по пътя за Банско ми се прииска да посръгам едно местно говедо, което ме държа 40 минути на място, за да се навика и накряка, БЕЗ ДА ИМА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ТОВА, Т.Е. В НАРУШЕНИЕ НА МОИТЕ ПРАВА...

Ако използваме граматическата конструкция на Цветан Цветанов бихме се изразили така: „Това, което имаме като протест между дадения парламент, дадения кабинет и дадения президент и дадените протестиращи, сами разбирате, трябва да спре“.

Защото тези неща се решават на избори. А те предстоят – догодина, даже два. А защо не и три?

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във