Банкеръ Daily

Финансов дневник

Неуспешен старт на грантовата схема за малките фирми

Грантовата схема за малките фирми не тръгна по план. Въпреки че датата за стартирането й бе обявена за днес, стана ясно, че програмата, която ще осигури безвъздмездно финансиране от 3 хил. до 10 хил. лева на микро и малките предприятия, няма да заработи в срок, тъй като Европейската комисия все още не е одобрила предвидената правителствена помощ. 

От портала на информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН), през който става кандидатстването, посочиха пред "Банкеръ", че не разполагат с информация кога точно ще бъде обявена процедурата.

По-късно от управляващия орган на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" публикуваха официално становище, в което се казва, че условията ще бъдат утвърдени "след получаване на решение от ЕК за съответствие на процедурата с правилата за държавни помощи".

В него се казва още, че поради високия обществен интерес, преди утвърждаване на пакета с документи за кандидатстване и официалното обявяване, заинтересованите страни могат да се запознаят предварително с изискванията по процедурата ТУК.

Иначе грантът ще е за фирми, които имат спад с 20 на сто от оборота си, като последица от пандемията. Заявената безвъзмездна финансова помощ не може да надвишава 10% от нетните приходи от продажби за 2019 г. Така в случай, че дадена фирма има 75 хил. лв. приходи от продажби ще може да кандидатства за грант от 7500 лева. Ако дружеството е с приходи от 150 хил. лв. за миналата година, ще може да получи максималната сума от 10 хил. лева.

Допустими по настоящата процедура юридически лица или еднолични търговци, които са регистрирани преди 1 януари 2019 г., и през 2018 г. и 2019 г. са осъществявали стопанска дейност. Те трябва да отговарят на изискванията за микро- или малко предприятие съгласно Закона за малките и средни предприятия - съответно с под 10 и 3.9 млн. лв. оборот и с под 50 души персонал и 19.5 млн. лв. оборот.

Обещанията са, че ще има подобна мярка и за средния бизнес.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във