Банкеръ Daily

Финансов дневник

Нетърпелив данъкоплатец подаде декларация още 40 минути след полунощ

Първата данъчна декларация през 2015 г. е подадена 40 минути след полунощ от IT специалист, използвал онлайн услугата за деклариране с електронен подпис. 34-годишният мъж е декларирал доходи от хонорари и такива по трудов договор, съобщиха от НАП.

До 11 ч. на 1 януари са подадени и още две декларации за доходите на физически лица - от 29 годишна пловдивчанка и 45 годишен мъж от Кърджали. И в трите декларации е деклариран данък за довнасяне.

Онлайн системата за подаване на декларации от физически лица с електронен подпис беше активирана в първата минута след настъпването на новата година.

Последното нововъведение за данъчната кампания 2015 г. е възможността гражданите да подадат подоходна декларация по електронен път без електронен подпис, а с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно във всеки офис на НАП. Над 150 000 физически лица вече са се снабдили с този код и могат да спестят 5% от дължимия данък, ако изпратят онлайн формуляра си до 31.03.2015 г.

"Офлайн" данъчната кампания започва на 5 януари в 9 часа сутринта във всички офиси на НАП, като физическите лица могат да подадат декларациите си и да внесат данъка не по-късно от 30 април 2015 г., припомнят от НАП. Освен деклариране на доходи онлайн, приходната агенция предлага и възможност за плащане на всички видове задължения по интернет, както и още над 30 е-услуги, които спестяват на бизнеса и гражданите над 300 млн. лв. годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във