Банкеръ Daily

Финансов дневник

Нетният доход от такси и комисиони достигна 903.6 млн. лв. за година

S 250 d0c9f3b5 2bf4 414d a847 b51a9df3d4d1

Данните от балансите на банките към деветмесечието на годината потвърдиха тенденцията, че приходите от такси и комисиони са солиден фактор при формирането на положителния финансов резултат. Всъщност на годишна база нетните приходи от такси и комисиони са с около 150 млн. лв. повече на фона на непрекъснато повишащите се  тарифи, начислявани от банките по основните им услуги. 

Цифром: нетният доход от такси и комисиони отчита ръст от 19.2% на годишна база (145.4 млн. лв.) до 903.6 млн. лева. На тримесечна база нарастването е 9.4% на сто. 

В края на септември 2021 г. общите приходи от такси и комисиони се покачват с 18.6% на годишна база и възлизат на 1.078 млрд. лева. За същия период разходите за такси и комисиони се повишават с 16% на годишна база – до 174.3 млн. лева.

Обяснението за мощното покачване с около 20% на чистите постъпления от такси за година според Асоциацията на банките от една страна е  "благодарение на възстановяването на икономическата активност, в края на третото тримесечие на 2021 г.", т.е. увеличаване на оборотите, които минават през банките. Освен това от АББ казват, че при сравнението следва да се имат предвид резките спадове на нетния лихвен доход и на нетния доход от такси и комисиони през съответните тримесечия на 2020 г., заради отслабената икономическа активност и вследствие на предприетите мерки за ограничаване разпространението на коронавируса.

Впечатляващо обаче е, че нетният доход от такси и комисиони формира 27.5% от нетния общ оперативен доход на банковата система, т.е. близо една трета. За утеха банковата асоциация все пак уточнява, че това е под  средното ниво за ЕС от 31.6% – по данни на ЕБО за второто тримесечие на 2021 година.

Като цяло кредитите си остават основен източник на доходи за банките в България. Но и тук има няколко условности. Например yвeличeниeтo нa нeтнитe пpиxoди oт лиxви нe игpae cepиoзнa poля при формирането на печалбата. 

Към края на третото тримесечие на 2021 г. размерът на общия нетен оперативен доход на банковата система се равнява на 3.28 млрд. лв., спрямо 3.11 млрд. лв. в края на третото тримесечие на 2020 г., като нараства с едва 5.7% на годишна база. 

Нетните доходи от лихви формират 62% от общия нетен оперативен доход на банковата система през третото тримесечие на 2021 година. За сравнение, в ЕС делът на нетния лихвен доход възлиза на 55% от общия оперативен доход. Докато разходите за лихви възлизат на 216.2 млн. лв., като те са с 15.9% по-малко на годишна база.

По-съществен принос върху покачващата се печалба на банките като че ли има продължаващото повишение на таксите. Както "Банкеръ" неведнъж писа, през тази година има сериозна вълна на поскъпване на услугите. Стигна се до ситуация, при която на физическите лица вече се начислява такса в размер между 2 и 8 лева само за да си открият сметка. Повече банки са фиксирали тази тарифа около 2.50 лева. Една от най-доходоносните такси за банките - тази за месечно обслужване на сметката варира между 2 и 10 лева на месец. Повечето кредитни институции обаче прибират между 2 и 4 лв., което означава, че годишният разход на клиент само за обслужване на сметката му може да достигне до 48 лева, при това ако ползва само една сметка. Някои банки дори имат тарифа и за закриване на сметка. Най-ниската цена при банките, които са въвели такава такса, е 2 лева. Най-високата обаче достига до почти 14 лева.

Таксите, обвързани с парични преводи в лева на хартия струват 4-5 лева. Преводите в евро на хартия са малко поевтини - масово се облагат с такса в размер под 2 лева. За сметка на това преводите по електронен път са горе-долу два пъти по евтини.

Но не е само това. Една от водещите банки у нас от началото на следващата година въвежда и такса за теглене от банкомат за пенсионери. Същата банка от началото на септември завиши тарифата си и за тегленето на пари от банкомат. Операцията вече се таксува с процент върху изтеглената сума. В момента при ползване на банкомат процентът е 0.15%, но не по-малко от 0.30 лева. При теглене на пари от банкомати на други банки таксата е 0.20%, но не по-малко от 1.50 лева.

Както вече е ставало дума, една от причините за непрестанно поскъпващите такси е, че поддържането на пари в брой става все по-скъпо за банките. Те трупат огромни свръхрезерви и тъй като явно няма достатъчно добри проекти за  кредитиране, а и депозитната маса расте ударно, сумите, които банките държат в БНБ при отрицателна лихва от 0.7% се увеличават. Контрадействието на банките за неутрализирането на тези загуби е -  покачване на таксите.

Отделно банките от години се опитват да насочат клиентите си към интернет банкиране, където таксите са много по-ниски. Идеята е, докато инвестират в дигитализация, те да намаляват клоновата си мрежа, да закриват офиси, за да свиват разходите. Трябва да се има предвид и че от години лихвите по кредитите са рекордно ниски, което  допълнително свива източниците на печалба.

Затова един от основните съвети на финансистите е да се закриват сметките, които не се ползват или в които има малки суми. Друга препоръка е ползването на ПОС терминал, вместо често теглене от банкомат, нареждане на преводи през електронно банкиране и да не се прибягва към услугите на най-близкия банкомат, а да се търси АТМ на обслужващата ни банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във