Банкеръ Daily

Любомир Каримански алармира за странни движения по депозитите в БНБ:

Необяснима промяна във фискалния резерв по депозити в БНБ

Кандидатът на ИТН за управител на БНБ Любомир Каримански обърна внимание днес, 16 април, за странни промени в размера на фискалния резерв по депозити в Българската народна банка.

Това той направи в профила си във „Фейсбук“ и веднага предизвика коментари от типа „Затова не го искат в БНБ“, имайки предвид, че вчера, 15 април, той не получи подкрепа от парламента, за да стане гуверньор на Централната ни банка.

Промените, на които Каримански обръща внимание, са настъпили за по-малко от месец и половина в периода от 25.02.22 до 08.04.2022 година.

Финансовият експерт остава фактите без коментар и само посочва, че промяната се дължи на действията на Министерството на финансите. Тук публикуваме таблиците, които са достатъчно красноречиви.

Към 25 февруари задълженията към правителството и бюджетните организации са били малко над 9 млрд. лева. Самото Министерство на финансите обяви в края на февруари, че депозитът е 9.9 милиарда, като от тях 9.6 млрд. се държат в БНБ и в други търговски банки, а 0.3 млрд. лв. са постъпления, очаквани от еврофондовете.

Към 1 април те са станали 6.1 млрд., а седмица по-късно - към 8 април, те са вече 4.7 млрд. лева. Накратко фискалният резерв се е смалил с близо 4 млрд. лева.

Една от възможните причини за огромния спад във фискалния резерв е направеното плащане по външния дълг през март за 2.7 млрд. лв. Наред с това извънредните разходи на правителсвото за изплащане на различни компенсации на бизнеса и граждани във връзка с нарасналите енергийни цени и други помощи, непрекъснато растат.

В края на февруари:
 

А към 8 април:

Facebook logo
Бъдете с нас и във