Банкеръ Daily

Ръководителят на австрийската централна банка Роберт Холцман:

Необходима е фундаментална промяна в курса на ЕЦБ

Роберт Холцман, 70-годишният гуверньор на Австрийската централна банка, встъпил в длъжност в началото на септември

В интервю пред германското издание Handelsblatt шефът на Австрийската централна банка Роберт Холцман съобщи, че се изисква фундаментална промяна на курса от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). "Аз твърдя, че трябва да проверим дали парадигмата на ЕЦБ все още е правилна", заяви членът на Управителния съвет. През последните десет до петнадесет години неокейнсианският възглед доминира над паричната политика.

Дори централните банкери, които се изказваха критично към ЕЦБ, не биха поставили под въпрос тази гледна точка - за разлика от Холцман: „За мен е време да поставим под въпрос парадигмата по принцип.“ Той бил убеден, че отрицателните лихвени проценти не са устойчиви политики.

Холцман бе наложен от бившата дясна популистка правителствена партия FPÖ за гуверньор на Австрийската централна банка и встъпи в длъжност в началото на септември. Той казва за себе си, че е спечелил бившия председател на FPÖ Хайнц-Кристиан Щрахе за еврото.

Централният банкер също така вижда възможност за промяна на инфлационната цел под управлението на новия президент на ЕЦБ Кристин Лагард от под, но близо до два процента. Шансовете нямало да са лоши. „Преразглеждането на целта за инфлация ще се извърши", посочи той. "В настоящата икономическа среда няма много смисъл да се стигне до инфлация от малко под два процента с големи парични усилия. Считам този подход от ЕЦБ за лоша политика", казва 70-годишният гуверньор.


Холцман също така отправи критика, че националните централни банки имат твърде малко влияние върху решенията на ЕЦБ относно паричната политика. „Силата на ЕЦБ се основава до голяма степен на способността да издава много документи с многото си служители във Франкфурт“, категоричен е австриецът.

Холцман изисква промяна на посоката от новия президент на ЕЦБ Кристин Лагард: „Очаквам Лагард да започне процес в ЕЦБ, който да включва в голяма степен националните централни банки“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във