Банкеръ Weekly

Финансов дневник

НЕИЗВЕСТЕН ГЕНИЙ ОРГАНИЗИРАЛ СДЕЛКАТА ЗА МЕРИЛ

Грегъри Кърл вероятно е най-големият търговец на Уолстрийт, но за него... никой нищо не е чувал. Той не е работил никога за Голдмън Сакс груп (Goldman Sachs Group) или за която и да било друга инвестиционна банка и е прекарал по-голяма част от живота си в Средния запад. Кара пикап и черпи колегите си от централния офис на Бенк ъф Америка (Bank of America) с отгледани в личното му стопанство домати. Но именно 60-годишният Кърл е човекът, на когото главният изпълнителен директор на банката от Шарлът, щата Северна Каролина, Кенет Люис и неговият предшественик Хю Маккол-младши винаги са разчитали да трансформират Бенк ъф Америка от регионална банка в югоизточната част на САЩ в световна финансова сила. Поредната си акция Кърл проведе в средата на септември, когато помогна на Люис да претегли и да отхвърли предложението за поглъщане на Лиймън брадърс холдингс (Lehman Brothers Holdings) и малко по-късно да подпише договор за покупката на Мерил Линч (Merrill Lynch) за 50 млрд. щ. долара. По оценка на колегата му Джон Орос, с когото са членове на борда на застрахователната компания от Бермудите Енстар груп, Кърл е направил повече банкови сливания от когото и да било друг.
Описван от познатите си като прям човек, обичайно облечен в консервативен син костюм, той кръстосвал света, за да удовлетвори амбициите на Люис, на когото докладва директно от 2005-а насам. Кърл не изпитва потребност да бъде забелязан - споделя предишният му шеф Маккол. - И ако в стаята има десет души или 100 хиляди, човек никога не би избрал него. Адвокат от правната кантора Уоктъл, Липтън, Роузън енд Кац, която съветвала Бенк ъф Америка по ред обединения, пък го нарича неизвестен гений.
Кърл помогнал да се осъществи инвестицията за 3 млрд. щ. долара на американската финансовокредитна институция в Строителната банка на Китай през 2005-а, както и покупката на ЛаСал бенк (LaSalle Bank) за 21 млрд. щ. долара след подялбата на холандската групировка АБН Амро холдинг (ABN Amro Holding) през миналата година. Когато консорциум от инвеститори, включително и Бенк ъф Америка, поискали да се откажат от споразумението за покупката на студентския кредитор Сали Мей за 25 млрд. щ. долара през 2007-а, Кърл помогнал да се постигне споразумение.
Грегъри Кърл израства в Никса, щата Мисури - по онова време малко градче с не повече от 2 хил. жители, известно с градините си с домати. Учи политически науки и веднъж управлява полевия офис на Джон Данфорт - по онова време сенатор от Мисури. Кърл все още има ранчо за добитък там.
Започва банковата си кариера през 1974 г. като кредитен инспектор в Боутменс банкшеърс (Boatmen's Bancshares) - институция от Сейнт Луис, която започва дейността си, обслужвайки работниците по река Мисисипи. Постепенно се придвижва по служебната стълбица до заместник-председател на Боутсмен и през 1997-а помага в организирането на продажбата му на Маккол, която по онова време е шеф на шарлътската Нейшънс Бенк корп (NationasBank Corp.). След което получава работа в новата фирма и се премества в Шарлът. Към края на същата година Маккол започва преговори за сливане с Уелс Фарго и се обръща към Кърл за съвет. И получава твърдото мнение, че идеята не е добра и че трябва да изчакат за нещо по-подходящо. То се оказва Бенк Америка корп., която купуват за 43 млрд. щ. долара, и приемат нейното име.
Покупката позволява на Маккол да изгради потребителска банкова мрежа с клонове от Флорида до щат Вашингтон. Люис, който го наследява на поста през 2001 г., добавя към групировката и Флийт Бостън файненшъл корп (Fleet Boston Financial Corp.) с клиенти в североизточната част на страната и с поделения за частни банкови услуги и за кредитни карти. Допреди половин месец Бенк ъф Америка бе най-голямата щатска банка по размер на депозитите. По ирония на съдбата, тя бе изпреварена от Уелс Фарго, която в началото на октомври се пребори за Уаковия (Wachovia).
Покупката на Мерил е най-амбициозната сделка на Люис до този момент. Защото, в замяна на най-голямата в света мрежа от дребни брокери, той получава и фирма с над 45 млрд. щ. долара загуби от преоценки на ипотечни активи и със заемите, натрупани, откакто през лятото на 2007-а започнаха трусовете на кредитните пазари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във