Банкеръ Weekly

Финансов дневник

НЕФТИНВЕСТБАНК ЗАЛОЖИ НА БАНКЕР ОТ КАРИЕРАТА

Мария Котева ще попълни отънелите редици на мениджърския екип на НЕФТИНВЕСТБАНК. През тази година от него излязоха изпълнителните директори Емил Ангелов и Генади Табаков и в разгара на летния сезон банката остана в ръцете на председателката на УС Петя Славова и изпълнителните директори Орлин Георгиев и Димитър Димитров. Сега към тях се присъединява Мария Котева, която получи сертификат от БНБ на 31 юли.
Твърди се, че преди да приеме предложението, новата изпълнителна директорка на НЕФТИНВЕСТБАНК е имала близо тричасов задушевен разговор с председателя на надзорния съвет Митко Събев, от който и двамата са излезли видимо доволни. Котева е банков мениджър от 1987 г., когато е назначена за заместник-председател на ТБ Хемус, а през 1992 г. става неин управител. На 22 декември 1993 г. банката се консолидира с ТБ Електроника, ТБ София и ТБ Казанлък и от това сливане се ражда СОФИЯБАНК. Новата кредитна институция се оглавява от Катя Иванова, Мария Котева и Живко Стоименов. По поръка на социалистическото правителство на Жан Виденов в средата на 1995 г. СОФИЯБАНК бе консолидирана с ТБ Сердика и БИОХИМ, а Мария Котева и Катя Иванова, заедно с Димитър Шумаров бяха изпратени от Банковата консолидационна компания да оправят поразиите на Иван Миронов в закъсалата БАЛКАНБАНК. За тяхно нещастие, освен в голям батак, там те попаднаха и под политическото ръководство на проф. Иван Ангелов - съветник на тогавашния премиер Жан Виденов. Така че свободата им на действие бе силно ограничена. На 23 септември 1996 г. БАЛКАНБАНК бе затворена от БНБ заедно с още осем банки, а следите от първоначалното натрупване на капитала, останали в тях, започнаха да се замитат.


През февруари 1997 г. Мария Котева е назначена за изпълнителен директор на БИОХИМ, като остава на този пост повече от половин година. След поредната смяна на политическата власт, през есента на 1997 г., тя е назначена за ръководител на Вътрешен контрол в Централна кооперативна банка, където остава близо четири години - досега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във