Банкеръ Weekly

Финансов дневник

НЕФТИНВЕСТБАНК ЩЕ ИЗБИРА МЕЖДУ ВДИГАНЕ И НАМАЛЯВАНЕ НА КАПИТАЛА

Акционерите на НЕФТИНВЕСТБАНК имат два месеца за размисъл - дали да намалят капитала на банката от 64.4 млн. лв. на 32.2 млн. лв., или напротив - да го увеличат. И въпреки че те не се явяват на парламентарни избори, вотът им е много по-значим. Според Петя Славова - председателка на управителния съвет на кредитната институция, на 14 юли акционерите й ще решат дали да намалят, или да увеличат капитала й, в зависимост от стратегията за развитие на банката, която приемат.
НЕФТИНВЕСТБАНК вдигна капитала си от 32.2 млн. на 64.4 млн. лв. в средата на 2000 г., когато бе избрана за предпочетен инвеститор в търга за БИОХИМ, който по-късно бе осуетен. Операцията бе доказателство, че купувачът може да плати обещаната цена от 10 млн. щ. долара за 67% от акциите на БИОХИМ и да попълни капитала й с още 17 млн. лева. След като през септември 2000 г. БКК прекрати преговорите с НЕФТИНВЕСТБАНК, стана напълно безпредметно капиталът на банката да е толкова голям - над 60% от балансовото й число. И ако акционерите й нямат реални планове за нейното разширяване, по-добре е този капитал да бъде намален. Преди месец се заговори, че НЕФТИНЕВСТБАНК е придобила ЕВРОБАНК. Ясни доказателства за това няма и досега, но не е изключено до 14 юли, когато е общото събрание, ситуацията да се окаже по-различна.
В същото време ДЗИ Общо застраховане АД, което притежава около 7.8% от капитала на НЕФТИНВЕСТБАНК, от близо половин година настоява да се освободи от своите акции в банката. Официалната причина за това е, че общозастрахователното дружество е собственост на Държавен застрахователен институт, който е в процедура на приватизация и всеки допълнителен приход на дъщерните му структури ще се отрази благоприятно на финансовите показатели на самия ДЗИ.
Ако акционерите на НЕФТИНВЕСТБАНК вземат решение за намаляване на капитала й до 32.2 млн. лв., ДЗИ Общо застраховане ще получи от банката 4.53 млн. лева. Същевременно то ще намали акционерното си участие в банката от 7.8 на 1.5 процента. След това няма да е проблем този малък пакет да бъде изкупен от някой от другите големи акционери. Това са Метреко Интернешънъл ИНК, Нафтекс Петролеум (България), Елит Технолоджис, Уотс Трейд енд Файненс ЛТД, Кенсал Трейдинг Лимитед, ММС Интернешънъл ЛТД, Петрол Холдинг Груп, Феста, Сискорп Файненс Лимитед и Ахилеос Меритайм Ентърпрайз, които също ще получат значителни суми след намаляването на капитала на НЕФТИНВЕСТБАНК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във