Банкеръ Weekly

Финансов дневник

НЕФТИНВЕСТБАНК ОТНОВО ОГЛАДНЯ ЗА БИОХИМ

Предложение за обединяване на българския банков капитал направи преди седмица председателят на надзорния съвет на НЕФТИНВЕСТБАНК Митко Събев. Формулировката беше дословно следната: Ако НЕФТИНВЕСТБАНК, РОСЕКСИМБАНК, БИОХИМ и други български банки се слеят, само тогава ще има голяма частна българска банка, която ще влияе реално на нашия пазар. Но българските банки не трябва да продължават да работят всяка сама за себе си, защото един ден някои от тях могат да последват съдбата на Варненска корабостроителница. Ние винаги сме декларирали, че сме отворени за преговори за консолидиране на националния банков капитал.
Изявлението на Събев, направено на 14 юли във Варна, е повече от емблематично, защото в него прозират най-малко две тенденции. Първата посочи кои банки биха могли да станат гръбнака на българската финансово-кредитна система. А втората, че всички финансови институции, освен споменатите, трябва сериозно да се замислят за бъдещето си. Встрани от групата например остава една от големите банки в България - Първа инвестиционна банка, която в интерес на истината е с най-голям потенциал за развитие от всички кредитни институции, които претендират, че са част от българското лоби във финансовата ни система. ЮНИОНБАНК също не е сред споменатите от Събев български банки, които трябвало да се обединят.
Общото между НЕФТИНВЕСТБАНК и РОСЕКСИМБАНК е нерадостната съдба, която ги сполетя през лятото на 2000 година. Тогава Националната служба за сигурност екстрадира от страната Денис Ершов и Майкъл Чорни. Ершов е собственик на Нафтекс груп, която притежава Нафтекс петролеум (България) - един от акционерите на НЕФТИНВЕСТБАНК. Според шефа на НСС Атанас Атанасов пък РОСЕКСИМБАНК била свързана с Майкъл Чорни. Освен това решението на НСС дойде месец след като Банковата консолидационна компания отхвърли офертата на НЕФТИНВЕСТБАНК за покупката на БИОХИМ. Медийните атаки доведоха до това, че за два-три месеца от НЕФТИНВЕСТБАНК бяха изтеглени около 30 млн. лева.
На 14 юли, след общото събрание на банката, Митко Събев подчерта, че НЕФТИНВЕСТБАНК е единствената институция, която не само е оцеляла след правителствена атака, но и е запазила потенциала си за развитие. Ние преодоляхме този натиск, но ми е много интересно дали на него ще могат да издържат други кредитни институции. Защото някои от тях отиват там, откъдето ние се връщаме, каза Митко Събев.
Събев подчерта, че НЕФТИНВЕСТБАНК ще се опита бързо да разшири позициите си на пазара и че е възможно да участва в новата приватизационна процедура за БИОХИМ.
Общото събрание на кредитната институция взе решение записаният в устава капитал на банката от 64.4 млн. лв. да бъде намален до реално внесения капитал, който в момента е 47 981 530 лева.
Акционерите приеха баланса и отчета на банката, заверени от Делойт и Туш и решиха цялата й печалба за 2000 г. от 1.692 млн. лв. да бъде заделена във фонд Резервен. Те си избраха и нов одитор Кей Пи Ем Джи, поради някои несъгласия със стария. Членовете на надзорния и на управителния съвет на НЕФТИНВЕСТБАНК бяха освободени от отговорност за дейността им през 2000 година. С управителния съвет официално се разделиха Емил Ангелов и Генади Табаков. След тяхното напускане НЕФТИНВЕСТБАНК ще се управлява от Петя Славова и от изпълнителните директори Орлин Георгиев и Димитър Димитров. Но председателят на надзорния съвет на банката Митко Събев заяви, че двете овакантени места в управителния й съвет няма да останат дълго време незаети.
Галина Андонова - бивша шефка на централния клон на ЕЛИТБАНК, пък бе избрана за началник на специализираната служба Вътрешен контрол на мястото на Юлия Алтунян, която подаде оставка още в началото на 2001 г., за да поеме вътрешния контрол на един от акционерите на банката - Феста АД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във