Банкеръ Daily

Финансов дневник

Не знаем и нехаем за застраховка „Живот“

До 50 лв. месечно сме готови да даваме за бъдеща сигурност

Преобладаващата част от анкетираните (63%) нямат сключена застраховка „Живот“. Причината за това е, че анкетираните не са достатъчно информирани по отношение на този вид застраховки и съответно не са запознати с ползите от тях. 40% посочват този аргумент, като основна причина към днешна дата да нямат сключена „Живот“. Други мотиви, които откроява проучването са: липсата на необходимост от такава застраховка (28%) и липсата на средства за тази цел (26 на сто).

Това са резултатите от изследване на Асоциацията на българските застрахователи и сайта "Моите Пари". Те проведоха проучване, имащо за цел да установи нагласите на потребителите към животозастрахователните продукти. То бе извършено в периода 23 февруари - 7 март 2022 г., в онлайн среда, като в него взеха участие общо 371 участника. Лек превес сред анкетираните имат жените, а основната възрастова група на участниците е между 45-54 г. (34 на сто).

Проучването изследва нагласите, както на онези, които са сключили застраховка „Живот“, така и на онези, които по една или друга причина нямат такава. Резултатите показват, че основната причина, поради която 41% от анкетираните биха сключили застраховка „Живот“, е да обезпечат себе си и близките си при възникване на непредвидени събития. На второ място се нареждат онези, които не биха сключили застраховка (30%), а на трето - хората, които биха сключили животозастраховки, ако научат повече за ползите от този застрахователен продукт (12 на сто).

Сумата, която анкетираните биха могли да си позволят да плащат всеки месец за получаване на животозастрахователно покритие, е в размер на 50 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във