Банкеръ Daily

Бившият вицепремиер Николай Василев пред "Банкеръ"

Не трябва да кандидатстваме за еврозоната само за да просим пари

Бившият вицепремиер от кабинета "Сакскобургготски" Николай Василев изказа задоволство от анонса на премиера Бойко Борисов, че до края на април страната ни ще кандидатства за членство в механизма ERM II - "чакалнята на еврозоната". 

"Доволен съм, особено след 10 години размотаване, но докато не го видя няма да го повярвам, защото това е десетия път, в който някой го казва. Това, че някой казва, че ще кандидатстваме за еврозоната, не означава, че сме кандидатствали", заяви Василев пред "Банкеръ". 

По думите за разлика от българското правителство, хърватското действително е кандидатствало за членство в ERM II. 

"Това е изключително грозно поведение. Държавите, които наистина искат да се присъединят, подават документи и се гордеят с това. Ние сме от държавите, които се мотаят", добави ексминистърът.

Василев подчерта, че когато държавата ни иска да се включи в такива международни клубове, не трябва да го прави, защото там раздават едни големи пари.

"Не трябва да кандидатстваме, защото там има големи пари и да просим. Трябва малко повече достойнство - да се каже, че сме финансово стабилни, че се развиваме добре и че можем да допринесем за стабилността на еврозоната. Както и че заслужаваме да сме първокласни членове на клуба, а не да казваме да ни дават пари", коментира още той. 

Според него моментът за кандидатурата на България е добър, въпреки че епидемията доминира дневния ред на Европа.

"Държави като Босна и Херцеговина и Молдова не успяха 30 г. да се подготвят за членство в ЕС. Така че е излишен въпросът сега ли е момента. Който не се подготвя, никога не влиза. България се мотае от поне 13 години. Хора като мен казваха: Давайте, сега са хубави години, като дойдат лоши години ще се чудим защо никой не ни иска. Ето, че и лошите години дойдоха", обобщи Николай Василев.

По думите му обаче пак е по-добре България да се опита да се присъедини към еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във