Банкеръ Daily

Васил Велев:

Не съществува риск да се забави пътят към еврозоната

Всяко едно представително гласуване като това, на което станахме свидетели, винаги означава промяна. Как ще се приоритизира и подреди във времето тази промяна предстои да видим, но това, което няма да се промени и е хубаво, че няма да се промени, е данъчният модел и посоката на движение на страната, заяви председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по повод провеждането на изборите.

"В предизборните програми на всички политически сили не присъства нещо, което да е радикално притеснително по отношение на данъчната система или приоритетите на страната, като всички са за ОИСР, еврозоната или Шенген", oбясни Велев в телевизионно интервю.

Той все пак уточни, че от АИКБ не са срещали с "Има такъв народ". "В това отношение по-голямата част от тези партии, които влизат в парламента, изповядват едни и същи ценности", допълни Васил Велев.

"Не съществува риск да се забави пътя към еврозоната. Риск съществува от забавяне на реформите най-вече в здравеопазването, енергетиката. Необходими са законодателни промени по отношение на антикризисните мерки", каза още той.

Васил Велев обърна внимание и, че срокът за Националния план за възстановяване и устойчивост, за който миналият парламент не постигна консенсус, за внасянето му в ЕК е 30 април. "Оперативните програми също са на финалната си фаза на доработване - те ще действат 9 години оттук насетне", допълни Васил Велев.

По думите му бизнесът трябва да очаква от новия кабинет ускоряване на икономическия растеж; насърчаване на инвестициите чрез подобряване на правната среда и качеството на законодателството, сигурност на собствеността и стимулиране на предприемачеството.

"Необходима е промяна във всички тези сфери, ако искаме да имаме догонващо развитие - да ускорим икономическия растеж така, че да намалим изоставането си от останалата част от групата на бившите социалистически страни, които се отдалечават от нас", обобщи Велев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във