Банкеръ Daily

Левон Хампарцумян:

Не еврото е риск за България, а да не се развиваме устойчиво

Валутният борд показа, че е устойчив. Той послужи като една добра котва, когато трябваше да се справим с фалитите на банките. След като сме декларирали, че няма да преминем към различен курс на еврото - значи няма да го направим. Законът не го разрешава. Това е подкрепено от правителството. Нас трябва да ни интересува устойчивостта на българската икономика. Тя трябва да бъде адаптирана към променящите се условия на средата, заяви ексбанкерът Левон Хампарцумян и препоръча на гражданите да не обръщат левове си в евро заради процеса по потенциалното присъединяване към еврозоната. 

Според него опасенията на икономистите за фиксирания курс са силно хипотетични.

"Левът е свързан към еврото и законът го потвърждава. Рискът за България е да не се развиваме устойчиво, да не си подредим образователната система. Валутната система, собствеността на банките има значение, но то е вторично, спрямо други фундаментални промени, които биха се случили. Така че няма от какво да се притесняваме", отбеляза пред bTV Хампарцумян. 

В качеството си на бивш шеф на Агенцията за приватизацията той коментира и назначената от главния прокурор проверка на целия приватизационен процес.

"Не се притеснявам от проверката на приватизационните сделки през Прехода от ДАНС и прокуратурата. По-големите приватизации по мое време са правени по един добър и прозрачен начин. Предприятията и сега са живи и работещи", заяви Левон Хампарцумян.

"Доста хора спекулират. 50 години социалистическо управление твърдеше, че предприятията принадлежат на народа. Изведнъж през 1990 година те фалират и стават собственост на различни хора. Това в очите на народа изглежда несправедливо. Не мисля, че 10 000 сделки могат и трябва да бъдат проверени, само част от тези, които са по-спорни. Те биха имали историческа стойност, но не и правен, защото давността е изтекла. Това се прави, защото има публичен интерес", добави Хампарцумян

Facebook logo
Бъдете с нас и във