Банкеръ Daily

Финансов дневник

Не е време за спестяване, смятат българските потребители

Не е време за спестяване, смятат българските потребители. Така отговарят голяма част от анкетираните от Националния статистически институт. Въпреки тази нагласа обаче потребителите предвиждат икономическите условия за спестяване през следващите дванадесет месеца да се подобрят. Януарското допитване отчита положителна нагласа към покупка на предмети за дълготрайна употреба, на жилища или предприемане на ремонти.

Мненията на потребителите относно настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата и общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца остават без съществена промяна спрямо предишното наблюдение. Общият показател на доверието на потребителите се покачва с 1.1 пункта спрямо октомври 2017-а. В прогнозите за следващите дванадесет месеца обаче при населението в селата анкетата регистрира известен песимизъм по отношение на финансовото състояние и леко влошени очаквания за икономическата ситуация, докато при градското население очакванията се подобряват. 

Потребителите смятат, че през последната година цените са се повишили и очакват поскъпването да продължи и през следващите 12 месеца. Едновременно с това по отношение на безработицата в страната потребителите изразяват малко по-позитивни прогнози спрямо октомври 2017-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във