Банкеръ Daily

Ивайло Калфин:

Не е важно колко са парите от ЕС, а какво ще се случи с тях

Бившият вицепремиер Ивайло Калфин заяви, че за страната ни е добре, че има бюджет от ЕС, защото ние сме нетен получател и получаваме три пъти повече, отколкото внасяме в европейския бюджет.

"Забавянето рискуваше или да има много малък бюджет, или да има такъв голям компромис, че България да бъде ощетена.Фактът, че има бюджет и Фонд за възстановяване на България е добре. Конкретните суми за България са по-малки от първоначалното предложение на ЕК. Очевидно, когато държавните глави са се събрали, сумата за България е намалена и не само за България“, посочи Калфин.

В периода 2021-2027 г. се очаква България да получи близо 29 млрд. евро, което е близо два пъти (с около 13,3 млрд. евро) повече  спрямо пакета за текущия период (2014-2020 г.), съобщи Министерството на финансите във вторник. 

Според Калфин обаче  по-важно не колко пари получаваме, а какво ще се случи с тези пари, а идеята е в рамките на 4 - 5 години да имаме различна икономика и качество на живот. "Въпросът е какво ще направим с тези пари. ЕС този път с доста условия дава парите и няма как просто да ги вземем и похарчим, както е нормално“, посочи той.

Разчетите на Министерството на финансите показват, че страната ни ще получи 12.3 млрд. евро от инструмента за възстановяване "Следващо поколение ЕС", като според финалното споразумение по-голямата част от тях - 7.7 млрд. евро ще са под формата на безвъзмездни средства.  Заемът, който страната ни ще може да ползва от Механизма за възстановяване и устойчивост, се очаква да бъде в размер на 4.55 млрд. евро. От програмите и фондовете в многогодишната финансова рамка 2021-2027 г., по които има предварително разпределени пакети по държави членки, се очаква България да получи 16.7 млрд. евро. 

"Голямата част от парите са грантове. Бих разделил бюджета на две - европейският бюджет и новият Фонд за възстановяване, който е разделен на грантове и заеми. От него всяка страна може да вземе до 6.8% от БВП, като за България това е до 4 млрд. евро е максимумът, който можем да вземем като заеми. България и в момента може да получава средства от финансовите пазари на добри условия. Лихвите ще бъдат ниски, защото заемът ще бъде взет от ЕК и ще бъде даден на страните членки. Заемът се взема, ако страната прецени, че има нужда“, потвърди Калфин.

По думите му държавата трябва до есента да изготви план как с следващите 4 години ще се изхарчи средствата от Фонда за възстановяване. Тази година страните-членки трябва да одобрят плана на всяка държава и той да е съобразен с препоръките, които получаваме, които са свързани с ниската конкурентоспособност, необходимостта от цифровизация на икономиката, ангажиментите ни по зелената сделка и намаляване на емисиите, съдебната реформа и борбата с корупцията.

Калфин очаква първите средства за България от спасителния фонд да са налични през 2021 година. "2021 - 2023 г. ние би трябвало да изразходваме въпросните 12 млрд., отпуснати като заеми плюс грантовете, които ни дават по Фонда за възстановяване", обясни в телевизионно интервю бившият евродепутат.

Както "Банкеръ" писа, преди страната ни да получи какво и да е обаче, следват ключови преговори между Европейския съвет и Европейския парламент. ​В позицията на Европарламента се посочва, че институцията приветства решението за възстановителния фонд, но не подкрепя намаляването на дългосрочния бюджет на ЕС. Преговорният екип на ЕП настоява и за нови източници на приходи за Европейския съюз. В позицията има и изрично настояване за гаранции за въвеждане на принципа евросредства срещу спазването на върховенството на закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във