Банкеръ Daily

Финансов дневник

Не е моментът да си говорим за демокрация, подчерта Горанов

"Не е моментът да си говорим за демокрация". Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Той посочи, че въведените строги мерките са свързани с това "да създадем предпоставка за недобро разпространение на коронавируса, а не да създаваме ограничения".

Горанов уточни, че строгите мерки ще важат само в периода на въведеното извънредно положение. Според него не може да се говори за мораториум върху кредитите. "Не приемаме този популистки ход, който може да влоши състоянието на търговските банки", каза министърът на финансите.

"Няма как да говорим за мораториум в едни облигационни отношения. Искате ли да направим мораториум и върху това да можете да изтеглите вашия депозит от банката? Защото от едната страна са вложенията на хората, от другата - раздадените кредити от банките на отделни физически и юридически лица", подчерта той пред БНР.

Горанов отбеляза, че финансовите мерки, които са предприети във връзка с извънредното положение са, за да се "помогне с ресурс от страна на държавата и с регулаторни мерки от страна на банковия надзор. "Предприели сме мерки, за да осигурим гъвкавост - с допълнителна капитализация на Българската банка за развитие", уточни ресорният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във