Банкеръ Weekly

Финансов дневник

НДСВ НЯМА НАМЕРЕНИЕ ДА ПИПА БНБ

Парламентарната група на Национално движение Симеон Втори няма да прави промени в Закона за БНБ и не е обсъждала варианти за промени в ръководството на Централната банка. Това съобщиха за в. БАНКЕРЪ председателят на парламентарната икономическа комисия Валери Димитров, който до изборите бе юридически съветник на УС на БНБ и депутатката от НДСВ Румяна Георгиева, бивш началник на дирекция Специален надзор в Централната банка.
Светослав Гаврийски си има мандат, който изтича 2003 г., и никой не смята да го сменя. Това се отнася и за другите членове на ръководството на БНБ. Нямаме намерение да правим промени в закона само за да им съкратим мандатите. Имаме много по-важни ангажименти, които са свързани с промени в данъчните закони и в Гражданско-процесуалния кодекс, заяви Валери Димитров.
Преди месец и половина някои медии разпространиха слуха, че кофчежникът на НДСВ Максим Димов щял да става управител на БНБ. Димов обаче категорично отрече това. После пък в. Новинар написа, че някои среди в царското движение обмисляли промени в Закона за Централната банка, чието управление щяло да се повери на съвет на директорите начело с Чавдар Кънчев. Разбира се, в България всичко е възможно, но подобни напъни са крайно безсмислени, тъй като те ще са директна атака срещу независимостта на Централната банка. И едва ли има сериозен човек от парламентарната група на НДСВ, който би ги приел за целесъобразни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във