Банкеръ Weekly

Финансов дневник

НБГ получи последен дивидент от ОББ

Шефовете на ОББ Радка Тончева (вляво) и Стилиян Вътев (всредата) водят годишното общо събрание на банката.

Обединена българска банка ще раздаде на сегашните си акционери дивидент на сума 97.9 млн. лв., или около 48.95 млн. евро. Това решиха на общото си годишно събрание акционерите на проведено на 20 април 2017-а. На него бяха приети докладът за дейността й и отчетът за финансовите й резултати за 2016-а.

Печалбата на банката за изминалата година е 111.3 млн. лв. и 13.млн. лв. от нея ще бъдат оставени в капитала на кредитната институция, а останалата част ще бъде разпределена между акционерите. ОББ раздава дивидент за втори път в рамките на около половин година. Да припомним, че през декември на извънредно общо събрание бе решено банката да разпредели като дивидент 130 млн. евро. Така в рамките на близо шест месеца  нейните акционери ще получат общо близо 179 млн. евро. Преобладаващата част от тези пари ще отиде по сметките на Национална банка на Гърция, която в момента притежава 99.91% от капитала на ОББ. Но това ще е последният дивидент който НБГ получава от българската кредитна институция, а тя е нейна собственост близо 17 години. А е последен, защото до месец се очаква да приключи сделката по продажбата на ОББ на белгийската банка "Кей Би си". Тя бе обявена в края на миналата година и според условията й белгийците ще платят на НБГ 610 млн. евро за ОББ. Отделно от това гърците ще получат от ОББ и дивидентите, за които става дума тук. По този начин те ще реализират огромна възвръщаемост от инвестицията си в страната ни. Да припомним, че НБГ купи ОББ през 2000-а, като плати за нея около 200 млн. евро. А сега благодарение на продажбата на българската банка ще получи близо 790 млн. евро -  плащане за капитала и под формата на дивидент.

Без съмнение сумата, за която се продава ОББ, е рекордна за България. Особено сегашните времена, когато големи външни инвеститори почти няма. Друг е въпросът, че парите от тази инвестиция няма да останат в България, а ще "заминат" за Гърция. Но пък у нас ще разшири позициите си "Кей Би Си" Банк", която е една от най-стабилните в Европа. Тя значително ще се разрасне на пазара в България, тъй като след покупката на ОББ ще я слеее със СИБАНК - нейна собственост в момента. По този начин "Кей Би Си Банк" ще се утвърди като третата по големина институция на българския финансов пазар. Това ще придаде един по-привлекателен облик на целия ни финансов пазар. Защото едно е водеща тук да е една от най-стабилните банки в ЕС, съвсем друго е собственик на голяма банка у нас да е кредитна институция от Гърция. Финансовите проблеми на съседите са всеобщо известни.

На пръв поглед цената, която плаща "Кей Би Си Банк" за ОББ, е висока. Но нещата няма да изглеждат така, ако се прегледат финансовите резултати и пазарните позиции на ОББ. За периода на своето съществуване (от края на 1993 г. насам) ОББ се утвърди като една от най-големите, и което е по-важно - една от най-стабилните банки у нас. За времето, когато тя бе собственост на Национална банка на Гърция, активите й са нараснали от 781 млн. на 3.66 млрд. евро. Нетните кредити са се покачили от 189 млн. на 2.04 млрд. евро, депозитите са се умножили - от 629 млн. на 2.87 млрд. евро, а собственият капитал на акционерите - от 130 млн. на 685 млн. евро.

Банката получи една от най-високите оценки при прегледа на качеството на активите й, приключил на 13 август 2016-а.

Общата й капиталова адекватност е над 28 процента. На всичко отгоре въпреки силно конкурентната среда ОББ успя да запази лидерските си позиции и да удържи четвъртото място на банковия ни пазар по активи. Точно заради тези добри резултати, които са изцяло заслуга на сегашния мениджмънт на банката, воден през всичките тези години от Стилиян Вътев и Радка Тончева, белгийците от "Кей Би Си Груп" ще платят толкова много пари за нея.

За приключване на сделката по покупката на ОББ от "Кей Би Си Банк" се очакват разрешенията на няколко банкови надзора - на Белгия, на ЕЦБ и разбира се - на БНБ. Най-вероятно всички тези одобрения ще бъдат получени до средата на май 2017-а. След това "Кей Би си Банк" ще влезе във владение на ОББ и ще започне процеса по обединението й със СИБАНК. Това ще е продължителна и сложна процедура, която по правило е сериозно предизвикателство за екипите и на двете сливащи се банки.

Междувременно до края на годината ще се състои още едно общо събрание, на което ще бъдат гласувани органите за управление на обединената банкова институция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във