Банкеръ Weekly

Финансов дневник

НАСЪРЧИТЕЛНА БАНКА ЩЕ ОТПУСКА ДЪЛГОСРОЧНИ КРЕДИТИ

Насърчителна банка започна нова програма за дългосрочно инвестиционно кредитиране. От 1 юни тя ще отпуска заеми за срок от четири до десет години, с максимален гратисен период от три години. Малките и средните фирми, желаещи да получат кредити, трябва да представят проекти за не по-малко от 40 хил. евро и не повече от 10 млн. евро.
Изискването към кандидатите е те да са малки или средни предприятия по смисъла на Закона за малките и средни предприятия. Освен това мениджърите на фирмата трябва да осигурят финансирането на поне 25% от общия размер на проекта.
Кредитите, които Насърчителна банка ще отпуска със средства от ЕИБ, трябва да са не по-малки от 20 хил. евро и не по-големи от 1 млн. евро. С тях обаче ще се финансира до 50% от проекта. Останалите 25% от заема ще отпуска Насърчителна банка - със собствени средства.
Допълнително изискване към кандидатстващите е да имат минимум две години опит в бранша, в който се осъществява инвестицията. Кредитите ще се отпускат за закупуване на нови технологии и технологични линии, машини, съоръжения, оборудване, покупка на патенти, лицензи и ноу-хау. Предвидени са и заеми за обучение и преквалификация на персонала на фирмата.
Договорът за новата програма за дългосрочно инвестиционно кредитиране с Европейската инвестиционна банка беше подписан на 6 октомври 2000 г. от изпълнителните директори на Насърчителна банка Кирил Григоров и Венцислав Петров и Гуидо Брух - директор на ЕИБ за Централна и Източна Европа. Кредитът от ЕИБ трябва да бъде погасен за 15 години, като през първите три ще се плащат само лихвите, които са 5.5% годишно. Първият транш от 2 млн. евро Насърчителна банка получи преди месец и половина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във