Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Народното събрание одобри вдигането на капитала на МИБ

Малко преди края на политическия си мандат депутатите ни успяха да приемат някои на пръв поглед технически, но всъщност много важни за икономическите и финансовите взаимоотношения на страната документи. В четвъртък (12 януари) в пленарната зала бяха одобрени протоколите за промени в споразумението за основаване на базираната в Москва Международна инвестиционна банка. Тя е създадена от няколко държави, а водещ акционер в нея е Русия. Другите съдружници са България, Чехия, Словакия, Румъния, Куба и Виетнам.

Основните промени в документите са свързани с процедурите за вземане на решения за управление на банката. Възприема се практика ключовите въпроси да се решават с единодушие, а останалите - с мнозинство от три четвърти.

Предвижда се и уставният й капитал да бъде увеличен от 1.3 млрд.  на 2 млрд. евро. Увеличението няма да е за сметка на нови финансови ангажименти на акционерите или чрез ефективно плащане от сегашните акционери на банката.

Установява се и тристепенна система на управление - ще бъде създаден и съвет на директорите, който ще бъде натоварен с оперативното ръководство на банката.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във