Банкеръ Daily

Финансов дневник

Нараства рискът от рецесия в Германия

Вероятността германската икономика да изпадне в рецесия е почти 60%. Това показаха данните на Института за макроикономическа политика. Прогнозният индекс, измерващ състоянието на най-голямата икономика в Европа, е с най-висока стойност за рецесионен риск от зимните месеци на 2012-2013 година насам.

Германската икономика отслабва, тъй като нейният производствен сектор е силно засегнат от търговските конфликти и несигурността, свързана с планираното напускане на Великобритания от Европейския съюз, които ограничават търсенето в страната. Рискът от рецесия в Германия е 59.4% спрямо измерените 43% през август, посочва още Институтът за макроикономическа политика. Местното правителство е изправено пред призиви да въведе пакет от стимули в икономиката, която се сви през второто тримесечие на текущата година.

Нарастват опасенията, че рецесията в производствената индустрия може да се разпространи и в други сектори, което би навредило на досега стабилния пазар на труда, който подкрепи потреблението и даде тласък на икономиката. "Надеждата, че вътрешното търсене може да спаси Германия от рецесия, все повече избледнява. Това увеличава натиска върху Европейската централна банка за по-нататъшно разхлабване на паричната политика", заяви икономистът Себастиан Далиен от Института за макроикономическа политика, цитиран от Ройтерс.

Индексът, който измерва риска от рецесия за период от три месеца, показва слаби икономически данни на фона на спад на индустриалните поръчки и промишленото производство, както и на свиващ се брой отворени позиции и песимистични бизнес настроения. Прогнозата за изпадане в рецесия на германската икономика взима предвид рискове като възможността за лоши последствия от Брексит и слабостта в автомобилния сектор в Германия, засегнат от по-строгите правила за емисиите и оскъпяването на преминаването към електрически автомобили. Вчера излезнаха и данните на Института за световна икономика, който обяви, че очаква икономиката в Германия да се свие с 0.3% през третото тримесечие на настоящата година, което би довело до техническа рецесия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във