Банкеръ Daily

IN MEMORIAM

Напусна ни един от най-големите български банкери

Димитър Димитров почина внезапно, само на 63 години

Митко Димитров на рождения си ден преди 3 години.

На 63 г. е починал Димитър Димитров, съобщиха негови близки. Той е с многогодишен опит в банковата индустрия в България, заемал е множество ръководни позиции във водещи банкови институции.

„Оредяват редиците стройни,

отиват си много достойни!“

Това беше първият коментар на една друга легендарна личност от банковите среди - Олег Недялков. Той заедно с Димитър Димитров бяха сред учредителите на Обединена българска банка малко след Нежната революция от 1989 г.

От 1993 г. до 1995 г. Димитър Димитров беше изпълнителен директор на ОББ.

„Знаково име в гилдията. Митко беше един от първите борци за модернизация на банковата система на България“, каза още Недялков.

Димитров, най-високият български банкер носеше у себе си не само достолепието на големите хора, но и философския размисъл на безупречния професионалист. Той работеше много, а говореше малко.

Интернет мълчи за негови интервюта. С изключение на тези във вестник „Банкеръ“.

Дядо Грийнспан беше казал, че централната банка говори най-добре, когато мълчи.

Не само като централен банкер, но и на всички други длъжности, на които е бил Митко,  избягваше да прахосва словото и коментираше само когато решеше, че има смисъл.

В изключителни случай той биваше рязък. Когато под повърхността на благоприличието се вършеха непристойни неща, когато се симулираше дейност.

Ето го Митко на една от последните си длъжности като надзорник на Българската банка за развитие: „Момчетата в сегашния Управителен съвет ни подават информацията мудно. Те имат навика и гледат на органите на Надзорния съвет като на неприятен и ненужен цирей, а не като на структура, пред която трябва да се отчитат.“

Често му казвах една от любимите си мъдрости: „Митко, видиш ли, че голям човек бяга, значи малък го гони“. А той всеки път се тресеше от смях. Явно и двамата го знаехме от опит.

Димитров започва кариерата си в Националния статистически институт. От 1982 г. – 1987 г. е началник отдел и главен експерт в Българска народна банка, а от 1987 г. до 1993 г. работи в Строителна Банка АД, където последователно заема длъжностите директор на отдел, вицепрезидент и президент.

През 1995 г. е заместник–министър на икономическото развитие, а през 1996 г. е подуправител на Българска народна банка.

От 1995 г. до 1996 г. е председател на Съвета на директорите на Банкова консолидационна компания и през 1997 г. е изпълнителен директор на Банкова консолидационна компания. Това са едни от най-трудните му години, когато оцеляването минава единствено през окрупняването.

Бил член на управителния съвет на холдинг Доверие АД и част от дъщерните му дружества. От ноември 2001 г. до май 2011 г. е изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Насърчителна банка , сега Българска банка за развитие. На 30 септември 2014 г. той беше избран от Министерството на финансите за член на Надзорния съвет на ББР.

Митко Димитров защитаваше тезата, че ролята на държавната банка е да подпомага развитието на микро, малкия и средния бизнес в страната, да насърчава износа и стартиращите фирми, да отпуска мостово финансиране на бизнеса при усвояването на средства от еврофондовете. Но не щадеше от критика хората, които имитираха дейност. И казваше за тях, че енергията е похабена в "свирката", а не за реални действия.

Димитров често настояваше, че професионализмът, а не политиката, трябва да стане водещ фактор в управлението на банката. Смятам, че трябва да се въведе и някаква форма на граждански контрол. По този начин ще бъде защитен общественият интерес. Неслучайно той учреди граждански съвет за развитие на държавната банка.

„Защото когато банките се използват за "играчки" от управляващите и техните олигархични кръгове, има опасност играчката да избухне и пораженията да засегнат много хора“, беше казал с присъщата си прямота той пред „Банкеръ“ .

Светъл път на душата ти, Митко!

От приятелите от „Банкеръ“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във