Банкеръ Daily

Финансов дневник

НАП ще проверява, без да пречи на празничната атмосфера

НАП - София обяви, че покрай започналите празници засилва проверките на търговските обект, като увери, че "контролните действия по никакъв начин няма да попречат на празничната атмосфера".

Засилено наблюдение и контрол на търговци на едро на риба, рибни магазини и ресторанти провеждат инспекторите заради днешния Никулден. Служителите от отдел "Оперативни проверки" следят за наличие на касови апарати, издаване на фискални бонове и реално отчитане на оборотите. При неиздаване на касова бележка, обектите на нарушителите могат да бъдат запечатани за срок до един месец.

Към проверяващите екипи се включват и публични изпълнители. Те извършват принудително изземане на средствата от касите на фирми и търговски обекти с публични задължения, които не са погасени доброволно в срок. Мерките са насочени към повече от 35 обекта, търгуващи с риба на територията на София, като до момента при извършените проверки в обекти за търговия на едро не са констатирани нередности.

Активният контрол ще продължи и през предстоящите празници – около студентския празник данъчните служители ще проверяват за укрити обороти и нарушения в най-големите хотели, ресторанти и дискотеки в Боровец и Банско и на територията на областите София, Перник, Кюстендил и Благоевград. Инспекторите на териториална дирекция София ще следят и за валидни трудови договори и осигуряване на реални заплати на работещите в обектите.

През коледните и новогодишните празници данъчните ще осъществяват физическо наблюдение и покупки на принципа на тайния клиент. Ще се засича и анализира информацията, която дистанционно се подава към приходното ведомство от фискалните устройства. В случаите на несъответствия ще се извършват допълнителни проверки, а при съмнения за умишлено укриване на обороти и ревизии на юридически и физически лица.

Със старта на ски сезона ще се засили и контрола в курортите на територията на областта, в сътрудничество с органите на МВР. Ще се извършват скрити и явни наблюдения и инвентаризации за реално отчитане на оборотите.

От НАП- София уверяват, че целят трайна промяна в поведението на бизнеса, а не просто налагане на санкции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във