Банкеръ Daily

Финансов дневник

НАП се похвали с 2 млрд. повече приходи от данъци

През 2016-та са събрани близо 2 млрд. лв. повече данъци, похвалиха се от Националната агенция по приходите (НАП). През изминалата година в приходната агенция са влезли 14.6 млрд. лв. или с 1.9 млрд. лв. повече спрямо постъпленията от 2015-та. Най-голям принос за увеличението има данъкът добавена стойност, приходите от който са с 900 млн. лв. повече. Постъпленията от осигурителни вноски са се увеличили с над 500 млн. лв., тези от корпоративен данък с 200 млн. лв., а постъпленията от данък върху доходите на физическите лица – с 220 млн. лева.

Данъчните обясниха, че през 2017-та няма да има сериозни промени в процеса на подаване на декларациите. А срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите ще бъде - 2 май 2017 г., тъй като 30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден.

Сред новостите в данъчната кампания за 2017-та е нов вид декларация за облагане на доходите на физическите лица. В нея  хората ще могат да попълват данните за доходите си, внесените осигурителни вноски и облекченията, които ползват, а дължимият данък ще бъде автоматично изчислен. Формулярът може да бъде изтеглен от сайта на НАП и да бъде попълнен офлайн. Освен по този начин данъкоплатците ще могат да подават декларации и в офисите на приходната агенция и по пощата. Корекции на грешно подадена декларация до 1 април, ще се приемат до края на месеца, съобщиха още от НАП.

И през 2017-та хората, подаващи декларация онлайн до 31 март ще ползват отстъпка в размера на 5% от данъка за довнасяне, размерът на отстъпката е до 1000 лева. Промяната тук е, че лицата,  които искат да ползват данъчно облекчение към датата на подаване на декларацията не трябва да имат задължения. Като например неплатена глоба от КАТ. Проверката за стари задължения става с персонален идентификационен код, който се получава безплатно от офисите на приходната агенция.

Промяна има и в размерът на вноските за здравноосигуряване. Заради увеличената минимална работна заплата (от 420 лв. на 460 лв.) месечните вноски към Здравната каса се вдигнаха от 16.80 лв. на 18.40 лева. Вноската, която хората дължат за декември 2016-та и трябва да заплатят до 25-ти януари остава 16.80 лв., разясниха от НАП.  

Част от нормативните промени, които бяха приети миналата година ще се отразят на данъците ни през 2018-та. Така например хората, които получават доходите си по карта и харчат по безкасов път 80% от тях догодина ще могат да получат данъчно облекчение от 1%, но не повече от 500 лева.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във