Банкеръ Daily

Финансов дневник

НАП пусна приложение за проверка на изтекли лични данни

Вече е достъпно приложението, чрез което всеки гражданин може да разбере дали негови лични данни са станали обект на неоторизиран достъп.  От НАП поясняват, че това става след въвеждане на ЕГН и номер на мобилен телефон. Резултат дали има неправомерно разпространени лични данни ще бъде изпратен на въведения мобилен номер.  

Справка в приложението може да се направи на https://check.nra.bg/

Както е добре известно, след хакерска атака бяха засегнати данните на около 5.1 млн. български граждани, като 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на починали лица.   

Незаконно разпространените файловете съдържат лични данни, като имена, ЕГН и адреси, телефони и имейли, както и данъчно-осигурителна информация.

Преди ден приходната агенция оповести, че данните на 189 души включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби. За останалите близо 4 млн. българи няма необходимост да сменят личните си карти.

В момента в агенцията се съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните ни бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация. 

За хакерската атака са повдигнати обвинения на трима души. Обвинението срещу Кристиян Бойков е за престъпление против държавата с цел да създаде смут и страх в населението чрез компютърно престъпление. Наказанието, което се предвижда е от 5 до 15 години затвор.

Собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков ще отговарят пред съда за това, че умишлено са склонили Бойков да извърши компютърно престъпление. Търговският директор и Бойков са освободени под парична гаранция от 20 000 лв. Собственикът е обявен за общодържавно издирване. За него е издадена и европейска заповед за арест.

Тодоров притежава и бизнес с недвижими имоти, а от 2016 година се занимава и с киберсигурност. След като се сдоби с обвинение в телевизионно интервю той заяви, че е жертва. По думите му не може да се каже със сигурност дали случващото се е плод на атака от страна на конкуренцията.

"ТАД Груп" е основана през 2014 г. с начален капитал от над 190 000 лева и отдава права за франчайз. Има клонове още във Великобритания, Ирландия и Румъния. Според последния отчет на българското дружество "ТАД Груп" има приходи от 214 хил. лв. за 2018 г., а печалбата ѝ възлиза на 8000 лева. Броят на заетите е шестима души. Всички те са напуснали. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във