Банкеръ Daily

Финансов дневник

НАП подкара автошколите

Автошколи са укривали значителни по размер приходи. Това било установено при съвместни проверки на Икономическа полиция, СДВР, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и Националната агенция по приходите. 

От Приходната агенция съобщиха, че неотчетените продажби са установени след  като сравнили броя обучаващи се в автошколите и явилите се в действителност на изпит пред "Автомобилна администрация".

Според действащото законодателство, всички компании, които провеждат обучение на бъдещи шофьори, са длъжни да водят точна отчетност, включително да подават данни за курсистите в Изпълнителната агенция.

Така в НАП изчислили броя на обучаемите, допуснати до изпит, със средните пазарни цени и формирали минимален размер на приходите за всяка от автошколите. Тези данни са сравнени с информацията, подадена от касовите апарати и  финансовите отчетите на фирмите.

Още в първите няколко фирми са открити значителни отклонения и ще бъдат извършени пълни данъчни ревизии за последните 5 години, допълват от НАП.

Оказало се масова практика да се регистрират нови и нови фирми с оборот под прага за ДДС регистрация от 50 хил. лв., като даже курсисти се местят от едно юридическо лице към друго, с цел да не се плаща косвеният налог.

Предстои възлагането на подобни проверки в целия бранш.

Facebook logo
Бъдете с нас и във