Банкеръ Weekly

Финансов дневник

НАП отговори на "Боец"

На извънреден брифинг в четвъртък (22 март) изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова опроверга разпространените в публичното пространство твърдения за несъбрани суми за ДДС на сума  16 млрд. лв. Дължимото е  за периода от 2000-та  до края на 2017 година. Справката представи в началото на седмицата (20 март) гражданското сдружение "Боец" след като е получило  отговор от НАП по Закона за достъп до обществена информация.

"Въпросните 16 млрд. лв. - това не са несъбрани приходи. Това е  целият размер на ДДС, който органите по приходите са установили, след като са извършили ревизии на различни субекти, след като са издали ревизионни актове и след като са разкрили данъчни злоупотреби", обясни Галя Димитрова. Тя поясни, че от въпросната сума (16 млрд. лв.) - 5.8 млрд. лв. са непогасени задължения, а от тази сума пък  5.4 млрд. лв. те са несъбираеми т.е. те са на лица, които са неплатежоспособни, не притежават никакво имущество и не е възможно към тях да бъде насочено принудително изпълнение.

Шефът на НАП припомни, че в периода 2000-2017 г. приходната агенция е събрала 200 млрд. лв. приходи за бюджета.

"При ръст на брутния вътрешен продукт от 18% за последните три години ръстът на приходите за бюджета, които НАП е събрала е 33% - почти двойно. Реалният ръст на приходите за последните три години е над 5 млрд. лв., за сравнение приходите за 2017-а са с една трета повече от тези, които сме събрали през 2014 година", подчерта Галя Димитрова. 

По отношение на твърдението, че страната ни е първенец по несъбрано ДДС в Европа, директорът на НАП отговори, че този вид измами не са български феномен, а са общ   проблем на Европейския съюз. Галя Димитрова напомни, че  изследване на ЕК за липсите от ДДС за 2015-а показват, че по този показател пред нас има седем европейски страни, сред които са Португалия, Италия и Румъния. 

Директорът на НАП обясни и как точно държавата се бори с укриването на косвения данък. 

"Ние въведохме специална система за превенция преди и след регистрация по закона за ДДС, което спира регистрацията на измамници. Ежемесечно се наблюдават данните за подадените декларации и специален софтуер търси несъответствия", обясни тя.

Друг инструмент в борбата със сивата икономика е прилагането на солидарната отговорност. Иначе казано отговорност се носи от управителите или други членове на органи на управление на компании, които имат непогасени в срок данъчни и осигурителни задължени. Благодарение на тази опция през изминалата година след ревизии са установени 216 млн. лв. ДДС.  

"Голям резултат дава и сътрудничеството с ГДБОП, МВР, прокуратурата, където има командировани служители на НАП. Вече четвърта година има засилен фискален контрол, чрез който в реално време се наблюдава превоза на стоките”, подчерта Димитрова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във