Банкеръ Daily

Финансов дневник

НАП отчете 82 млн. лв. декларирани дивиденти заради проверките

Националната агенция за приходите обяви, че фирмите са декларирали над 82 млн. лв. дивидент през третото тримесечие на годината, определяйки тази сума като "рекордна". Приходната агенция отдава тази тенденция на шумно рекламираните проверки за големи касови наличности. Според данъчните има "пряка връзка" между течащите близо 1800 проверки за т.нар. касова наличност и интензивното изплащане на дивиденти. Срокът за подаване на декларациите за авансови данъци изтича на 1 ноември.

Това е и последният срок за внасянето и на данъка върху получените дивиденти. Законът дава възможност на юридическите лица да разпределят дивидент към физическите лица - собственици, като заплатят дължимия за това 5% данък

От НАП напомнят, че през юли започна масова кампания за проверка на касова наличност, т.е. за сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на фирмите. "В рамките на проверките бе установена липсата на над 215 млн. лв. в касите на 271 фирми, други 182 са декларирали, че ще разпределят дивидент и ще внесат дължимия данък в срока за това. Проверките на приходната агенция продължават, като при тях наличните в касите средства се преброяват, описват се всички купюри и се сравняват с посочените в счетоводството", отчитат от приходната агенция. 

Данъчните уточняват, че фиктивната касова наличност най-често се получава, когато собствениците на юридически лица извършват за сметка на компаниите разходи за лични цели –  например скъпи покупки, луксозни почивки и други подобни, за които обаче липсват счетоводни документи, или системно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за дейността. Счетоводителите отчитат тези пари като фиктивна касова наличност, но при проверка от страна на НАП парите не могат да бъдат представени. 

Според приходната агенция "друг видим ефект от контролната кампания на НАП" е, че все повече счетоводни кантори отказват да правят неправилни счетоводни операции, свързани с касова наличност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във