Банкеръ Weekly

Финансов дневник

НАП чака ведомствените бензинджии до първи април

Срокът, в който всички т. нар. ведомствени бензиностанции трябва да осигурят дистанционна връзка с НАП, е удължен до края на март 2013 година. От началото на април доставчици или получатели по доставка на течни горива, които са данъчно задължени лица, също трябва да подават в НАП данни. Според нормативните изисквания това ще става чрез интернет страницата на агенцията. Промените в сроковете бяха обнародвани в края на 2012 г. и влязоха в сила от 1 януари 2013 г. От НАП напомнят, че санкциите за неспазилите закона могат да достигнат до 10000 лв. и запечатване на търговския обект.


Също от началото на април 2013 г. всички билети за превоз на пътници по междуселищни и международни линии трябва да са издадени от фискално устройство с дистанционна връзка с НАП. Това гласят пък промените в Закона за автомобилните превози, които влязоха в сила в началото на годината.


Според изискванията на нормативния акт билетът, издаден от касов апарат, трябва да съдържа минимум наименованието и адреса на превозвача, надпис Билет за пътуване, номер на документа, превозна цена, маршрут, отстъпка от превозната цена (за случаите, когато е предвидена такава), датата на пътуване и часа на тръгване и номера на мястото на пътника.


Ако след изтичането на срока превозвачите не изпълняват изискванията на Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите, може да се стигне до налагане на санкции, достигащи до 10000 лв., предупреждават още от приходната агенция. При неспазване на разпоредбата на Закона за автомобилните превози пък могат да им бъдат наложени и допълнителни глоби от Изпълнителна агенция Автомобилна администрация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във