Банкеръ Daily

Финансов дневник

Намериха се мераклии за селски банкомати

Както в. "БАНКЕРЪ" първи писа, все повече малки населени места в България остават без директен и бърз достъп до пари в брой. Наблюдава се тенденция клоновете на банките в отдалечени райони да затварят, а банкоматите да се премахват, което създава редица проблеми за местните жители. Те често са принудени да пътуват десетки километри до съседния град, за да се сдобият с кеш.

Без достъп до пари в брой са най-вече райони с население предимно от възрастни хора, които изпитват най-големи затруднения с придвижването до друго населено място и в същото време не знаят как да използват онлайн банкиране и дигитални услуги. Сред водещите причини за деинсталирането на ATM устройства обикновено са високите разходи за поддръжката им, както и стратегията на банките все по-активно да дигитализират повечето си услуги.

За да допринесе за разрешаването на проблема, световният лидер в платежните услуги Euronet стартира мащабна кампания за създаването на бърз и лесен достъп до кеш в отдалечени райони в България. Инициативата „ATM за общността“ е специално създадена за общини и кметства, които желаят да осигурят възможност за теглене на пари на своите жители. Необходимо е те да предоставят подходящо място, а Euronet изцяло поема отговорност за инсталирането на банкомата, поддръжката му и всички операции. Първото ATM устройство от кампанията „ATM за общността“ беше поставено в хасковското село Ябълково, където дълго време местните жители не са имали достъп до пари в брой.

„Отворени сме да обсъдим възможността за инсталиране на банкомат на Euronet с всяко кметство или община, което иска да осигури по добър достъп до пари в брой на жителите си и така значително да улесни живота им“, коментира Калина Стойкин, регионален мениджър на Euronet за България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във