Банкеръ Daily

Финансов дневник

Намаляване на ДДС не се прави с намаляване на приходи без съкращаване на разходи

Красен Станчев

Намаляване на данъците не се прави с намаляване на приходи без съкращаване на разходи. А в такава година на пандемия разходите се увеличават. Това заяви икономистът Красен Станчев, председател на УС на Института за пазарна икономика. 

Според Станчев минимумът на недоимък на бюджета в края на годината ще бъде около 2,5 млрд. лева.

По повод намаляването на ДДС за ресторантите и книгите експертът посочи, че проблемът не е в данъчното законодателство, а в Кодекса на труда. "Стига се до хаотични действия, когато без да мериш, режеш и после установяваш, че сметката е по-скъпа. Проблемът на всички сезонни дейности е, че в България т.нар. трудови договори за почасови услуги са много малко – 4,4% от всички договори. Средното за Европа е три пъти повече, а в Черна гора е почти 1/3 от трудовия пазар“, каза той пред националното радио.

Икономистът смята, че когато ресторантите плащат наеми и наемодателите не са регистрирани по ДДС, те имат определени изисквания. "Да се решават тези проблеми с ДДС, който финансира половината от бюджета на страната, не е разумно, ако не се съкратят други бюджетни разходи, а те не могат да се съкратят, защото най-големият бюджетен разход – около 1/3 от бюджета е социални дейности“, обясни той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във